Login Form


Bạn quên mật khẩu?

Videos Playlist

Please select a video:
1. T. Duoc Chan Ly Cuu Roi
2. Chua Jesus
3. Hoi Tiec
4. Chi Trong Jesus
5. Gần Bên Chúa

Need Him

 
Vnsalvation Forum
Welcome, Guest
Please Login or Register.    Lost Password?
Trồng Chanh Không Hạt (1 viewing) (1) Guest
Go to bottom Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Trồng Chanh Không Hạt
#2373
Lân (User)
Platinum Boarder
Posts: 1125
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Kỹ Thuật Trồng Rau Thơm Trong Gia Đình 1 Year, 6 Months ago Karma: 2  
1. Gieo hạt:
- Hạt Rau quế, tía tô, ngò gai, kinh giới, thì là: Cho đất sạch vào khay trồng (kích thước khay 35 x 50 x 15cm gieo 0.5-1g hạt) hoặc trong chậu có đường kính miệng tối thiểu 25cm, rãi đều hạt, phể lên trên hạt 1 lớp đất mỏng (0.5cm) tưới nước, giữ ẩm. 7-10 ngày sau hạt nãy mầm
- Hạt ngò rí ( Hạt mùi) (20 hạt gieo 1 khay) trước khi gieo cần cà cho bể hạt ra. Pha nước ấm (2 phần nước sôi pha với 3 phần nước lạnh) cho hạt vào ngâm 140-12 tiếng, vớt hạt ra rữa lại bằng nước lạnh, để ráo rồi đem gieo, 7-10 ngày sau khi gieo thì hạt nãy mầm.

Lưu Ý: Đậy trên bề mặt khay sau khi gieo, hạt đã nãy mầm thì dỡ tấm đậy ra. Kiểm tra độ ẩm đất trong thời gian gieo hạt. Tránh để đất quá khô hay quá ẩm hạt sẽ nãy mầm kém. Các loại hạt rau thơm có mùi thơm đặt trưng, do đó cần kiểm tra kỹ vì ễ bị kiến tha đi mất


2. Tưới nước và chăm sóc:
- Tưới nước mỗi ngày cho rau, sáng một lần và chiều một lần. Không tưới nước cho cây khi trời đang nắng nóng. Cây râu non phải dùng bình phun có tia mịn, tránh là dập là rau.
- Các loại như : húng quế, tía tô khi cây rau được 20-30 ngày sau khi gieo có thể bứng trồng thưa ra chậu khác (1-2 cây/ chậu) cây sẽ nhanh lớn, bấm ngọn để cây phân cành nhiều và thu hái lá được lâu hơn ( 6 tháng - 1 năm)

3. Phòng ngừa sau bệnh:
- Rau thơm thường bị các loại rêp mềm( húng cây, tía tô....) dùng BrighTin (pha 1cc với 1 lít nước) phun thất kỹ phần ngọn và mặt dưới lá. 3 ngày phun 1 lần . khi thấy hết rày thì ngưng không phun nữa
- Các loại sâu ăn lá : dùng Crymax (pha 1g/1lít nước) thấy hết sau thì ngưng không phun nữa.
- Ngưng phun các chế phẩm phòng trừ sau bệnh trước khi thu hái rau 7 ngày

4. Thu hoạch:
- Các loại rau thu hoạch 1 lần: ngò rí, thí là : 40-45 ngày sau khi gieo có thể thu hái
- Các loại rau thu hoạch nhiều lần: 30-35 ngày sau khi gieo hạt thu hái phần ngọn non. sau khi thu tiếp tục phun phân và bón phân ở gốc thì 10-15 ngày sau thu hái tiếp.
 
Report to moderator   Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
#2374
Lân (User)
Platinum Boarder
Posts: 1125
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
10 Loại Rau Nên Trồng 1 Year, 6 Months ago Karma: 2  
10 loại rau thơm, gia vị nên trồng trong gia đình
Đây là những loại rau thơm, gia vị dễ trồng, không cần nhiều đất, dễ chăm bón, vừa làm cây cảnh lại có tác dụng làm thực phẩm và có tác dụng chữa bệnh rất tốt.

1. Húng quế

Húng quế (basil) là loại rau thơm rất gần gũi với mọi người, có mùi thơm quyến rũ có thể dùng làm gia vị cho nhiều món ăn khác nhau, đặc biệt là súp, nước dùng, rán trứng, chế biến thịt, cá, các món đặc sản… Trồng bằng hạt vào đầu mùa xuân ở những nơi có nắng hoặc có thể gieo trong nhà kính sau đó đánh trồng vào đầu hè hoặc gieo hạt trực tiếp lên đất vườn vào cuối xuân.


2. Lá thơm chives

Đây là loại thảo có hoa màu đỏ tía và lá nhỏ, được người Pháp trồng nhiều, có mùi hành thơm, được người ta thái nhỏ và dùng làm gia vị hoặc trang trí đĩa rau trộn hay làm gia vị cho salát, Khoai tây nghiền v.v. Đây là loại cây trồng bằng hạt sâu khoảng 12 mm vào mùa xuân hay mùa thu thành từng luống, mỗi luống cách nhau 30 cm. Khi cây phát triển, có thể tỉa bớt tạo ra những hàng nhỏ, mỗi cụm cách nhau 25 cm.


3. Rau mùi

Rau mùi là loại rau thơm rất phổ biến và được nhiều người ưa chuộng, lá làm gia vị còn hạt nghiền nhỏ rắc lên các món ăn. Tóm lại, có thể ăn được từ gốc đến ngọn, rất có lợi cho sức khoẻ. Rau mùi được gieo bằng hạt vào đầu mùa xuân, sâu khoảng 6 mm, mỗi luống cách nhau 30 cm, khi cây lớn nếu dày có thể tỉa bớt.


4. Thì là lá to

Thì là lá to (Dill) có hạt và lá hình sắc nhọn, vị hơi đắng, có thể dùng ở dạng tươi hoặc khô để tạo mùi thơm cho các món cá, súp, thịt, trứng tráng hoặc khoai tây, rắc lên các món nộm để tạo thêm hương vị. Gieo bằng hạt vào đầu mùa xuân ở độ sâu khoảng 6 mm, mỗi luống cách nhau 25 cm.


5. Thì là lá nhỏ

Thì là lá nhỏ (Fennel) có đặc thù gốc to, bẹ lớn, lá hình kim và có mùi thơm rất đặc trưng, dùng để tạo mùi thơm cho các món cá, súp, thịt bê, rắc lên các món nộm hoặc salát để tạo thêm hương vị. Gieo bằng hạt thành từng nhóm, mỗi nhóm 3-4 hạt vào giữa mùa xuân, sâu khoảng 6 mm, mỗi luống cách nhau 40-50 cm.


6. Cây bạc hà

Bạc hà có rất nhiều tác dụng, có thể pha như chè để uống có tác dụng chữa cảm lạnh và làm gia vị cho các món ăn dạng lỏng, nước chấm, nước ép hoặc tẩm vào thịt cừu trước khi chế biến. Cây bạc hà có thể gieo trồng vào mùa xuân hoặc thu. Trồng mỗi cây con cách nhau 25-30 cm, rễ sâu khoảng 5 cm, dùng que để giữ cho cây ngay ngắn. Chú ý trước khi trồng nên gỡ bỏ túi ni lông bọc gốc cây giống ra.


7. Cây mùi tây

Mùi tây (Parsley) được dùng làm gia vị trong rất nhiều món ăn khác nhau như salát, súp, thịt hầm, trứng tráng, nước sốt. Có thể ăn sống trực tiếp với các món ăn như thịt, cá hoặc làm gỏi, trộn nộm… Mùi tây được gieo trồng bằng hạt vào giữa mùa xuân để dùng vào mùa hè, giữa thu hoặc cuối năm. Trước khi gieo nên ngâm hạt vào nước qua đêm, gieo thưa để cây có đủ khoảng trống phát triển.


8. Cây xô thơm

Cây xô thơm (Sage) hay còn gọi là cây ngải đắng không chỉ là rau thơm làm tăng gia vị cho thức ăn mà còn có tác dụng chữa bệnh rất tốt, thường được dùng ở dạng khô, làm gia vị cho các món ăn chế biến từ thịt gia súc, làm nước chấm, nước sốt, pho mát hoặc các món ăn hợp với loại rau này. Loại cây này được trồng bằng hạt vào đầu mùa xuân, sau khi cây lớn người ta có thể đánh ra trồng, mỗi cây cách nhau 30 cm để có đủ khoảng cách phát triển.


9. Cây ngải giấm

Ngải giấm (Tarragon) là loại gia vị, lá có mùi thơm như hành, dùng làm salát, súp, trứng tráng, các món pho mát mềm. Rất phù hợp làm gia vị cho thịt cừu, thịt hầm, cá sốt hoặc các món nộm rau. Đặc biệt dùng làm giấm thì tuyệt hảo vì nó có mùi vị đặc trưng, thơm ngon, quyến rũ, thậm chí để 2-3 tuần vẫn còn mùi thơm.


10. Cây húng tây

Cây húng tây (Thyme) là loại gia vị rất hợp để tẩm bóp thịt bò, thịt cừu, bê, dê trước khi chế biến. Ngoài ra có thể được dùng làm gia vị cho các món nộm, salát, các món cá và cũng có thể pha sắc uống như chè, rất có tác dụng cho sức khoẻ. Húng tây thường được gieo trồng bằng hạt vào giữa xuân, mỗi luống cách nhau 0,3 mét, khi cây cao 10 cm thì tỉa bớt hoặc đánh ra trồng, mỗi cây cách nhau khoảng 20 cm.
 
Report to moderator   Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
#2375
Lân (User)
Platinum Boarder
Posts: 1125
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Thần Dược Cho Cây Trồng 1 Year, 6 Months ago Karma: 2  
Chất điều hoà sinh trưởng

Thưa bà con theo các tài liệu mà tôi đã nghiên cứu và thực tế thử nghiệm trong thời gian qua tôi nhận thấy. Trong thực vật chất điều hoà sinh trưởng, có nhiều nhóm, nhóm kích thích gồm có: gibberellin, auxin, và cytokinlin…trong mỗi loại chất này còn chia làm nhiều thành phần chất nhỏ khác nhau nữa như cytokinlin có: zeatin, kinetin… nhóm ức chế sinh trưởng là: acid abscisic, ethylene… nhóm làm chậm sinh trưởng: retardant, ccc…

Từ khi phát hiện ra các chất nầy trong cơ thể thực vật các nhà khoa học đã nghiên cứu triết xuất và đưa vào sử dụng với nhiều mục đích khác nhau như: ghép cây, nuôi cấy mô tế bào thực vật, làm ra hoa trái mùa, ra nhiều hoa, hoa lâu tàn, điều khiển giới tính cho hoa, làm cho sai quả, quả lâu chín, mau chín hoặc giảm quả rụng, làm tăng năng xuất cây trồng...Nói chung là điều khiển cây trồng theo ý muốn, nhất là nghề trồng cây cảnh. Trong đó phải kể đến “thần dược” gibberellin. mời bà con cùng tìm hiểu về chất này trong bài viết sau

Gi- be- re- lin là gì:
Là một chất kích thích sinh trường thực vật mạnh nhất hiện nay. Nó cũng có diện tác dụng sinh lí rộng rãi nhất.
Gi- be- re- lin được nhà khoa học ku-ro-xa-oa (nhật bản tìm ra năm 1926 trong một loại nấm gây bệnh lúa von. Vào những năm 50 của thế kỷ này, người ta kinh ngạc khi biết rằng gi-be-re-lin có thể làm cho nhiều cây dài ngày ra hoa trong điều kiện cây ngắn ngày. từ đó tới nay, hang nghì phòng thí nghiệm trên thế giới. Đã lao vào nghiên cứu chất kích thích sinh trưởng này.
Giberelin tên goi chung của một nhóm khoảng 62 chất kích thích có chất hoá học tương tự nhau. Có ký hiệu từ gá đến ga 62, trong số đó chất có tác dụng mạnh nhất là ga3 ngườI ta đã thử ga3 với hang trăm loại cây trồng . kết quả rất lý thú: chúng ta có thể làm cho cây thuốc lá cao tới 6m cây xà lách leo lên giàn, Khoai tây vừa nhổ có thể mọc mầm ngay trái nho mất hạt…
Hiện nay, do một số nơi sử dụng bừa bãi nhiều hoá chất gây ngộ độc cho thực phẩm, người tiêu dung lo sợ không dám nghĩ tới các chất điều hoà sinh trưởng nữa, trong thực tế, rất nhiều nước tân tiến trên thế giới như: mỹ, pháp, nhật bản, nga, trung quốc…vẫn sử dụng các chất điều hoà sinh trưởng để không những tăng năng xuất mà còn tăng cảc chất lượng cho cây trồng.

Ở việt nam rất nhiều cơ sở nghiên cứu cũng đã thử nghiệm ga 3 trên nhiều loại cây: trường đại học nông nghiêp 1 sử dụng ga3 để phá ngủ khoai tây và có thể trồng chúng them một vụ nữa (vụ khoai tây xuân), viện sinh học nhiệt đới sử dụng ga 3 phun làm cho cà phê ra hoa đồng loạt, rất tiện cho việc thu hoạch, viện công nghệ sinh học thuộc trung tâm khoa học tự nhiên công nghệ quốc gia. chống úng cho mạ tăng năng xuất nhiều loại cây trồng khác. Bà con vùng trồng quấy rất lo cây trồng không nở hoa vào dịp tết. vì vậy họ đã dung ga 3 sử dụng cho quất ra hoa đúng vào dịp tết cây nào cũng chiũ quả vàng ươm

Những người trồng nho trên cả thế giới đều biết dung GA3 để xử lý; trước khi hoa nở 2 tuần, ta nhúng toàn bộ chum nho vào dung dịch GA3 nồng độ 100mg/lít và 10 ngày sau khi hoa nở ta lại xử lý như thế 1 lần nửa. Kết quả làm cho các quả nho chín điều, ngọt hơn và năng suất có thể tăng lên gấp đôi. Tất nhiên, cùng với việc xử lý GA3, ta phải bảo đảm tuới nước, bón phân đầy đủ và tạo tán thích hợp cho cây.
Hàng loạt Rau ăn lá rất nhạy cảm với GA3. Chúng có tăng năng suất tới 3-4 lần khi được xứ lý GA3. GA3 không gây độc đối với cây trồng.Vì vậy, nó an toàn cho các loại thức phẩm.
Trước đây, chúng ta phải mua GA3 từ Liên Xô và các nước Đông Âu, giá rất đắt.Gần đây, Trung Quốc có đưa sang 1 số loại GA3. Năm vừa qua, chúng tôi đã cho thử các loại GA3 trước đây, giá lại rẻ, rất thích hợp cho nông dan Việt Nam
Vì vậy, bà con ta nên quan tâm tới loại chất mầu nhiệm này.Nếu ai cần, xin lien hệ với Trung Tâm Sinh Học thực nghiệm, Trường Đại học Sư Phạm Hà Nội(Đt: 8347654)

SỬ DỤNG GIBERELIN
Ngày 16/7/1998, trong chuyên mục “Cách thức làm ăn”, tôi viết bài: Gi-be-re-lin là gì?”. Sau khi đăng bài , chúng tôi nhận được rất nhiều thư của bà con từ mọi miền đất nước gửi tới. Họ đã mua Gi-be-re-lin (GA3) về dung. Chúng tôi xin trích đăng bức thư của bác sĩ Vũ Văn Tần . Chủ nhiệm Uỷ ban Dân số- Kế hoạch hoa gia đình huyện Đạ Hoai (lâm Đồng), để bà con cùng kham khảo
“… anh Hùng kính mến, thuốc GA3 anh gửi cho tôi, tôi xin viết thư này để báo lại cho anh biết. Bước đầu thuốc có tác dụng tốt với cây cà phê. Bởi vì tôi cho phun thuốc vá bon phân mặc dù cà phê đã ra hoa đợt trước rồi. Sau khi phun 7-10 ngày lại tiếp tục nở ra hoa đợt trước và đồng loạt vào 1-2 ngày . Tây Nguyên nắng nóng nhưng cà phê vẫn xanh

Điều đặc biệt là tôi cho thử nghiệm với cây điều. Anh Hùng ơi, năm 1999, vụ điều thất thu trên toàn bộ như: Bình Thuận , Lâm Đồng, Đồng Nai, Bình Dương, Bình Phước, Tây Ninh. Song, do tôi phun thuốc mà điều nên kết trái rất tốt, hạt mẩy, đẹp mã, nặng ký. Mà anh có biết giá điều năm nay cao kinh khủng, lúc thì 14.000-15.000 đồng /kg, mà rẻ thì 12.000 đồng 1/kg. Cho nên tôi có thu nhập .Nếu đìêu mà đạt trái như năm nay (khoảng 1.000 –1.500 kg/ ha)thì trồng điều là kinh tế nhất (bởi vì điều không tưới nước, bón phân nhiều ).Vì vậy, trừ phi chi phí thì điều còn giá trị hơn cây cà phê và các loại cây ăn trái.Mặt khác, có lẽ do tác dụng của thuốc mà một điều có thể ra 2 hạt. Đây là 1 vấn đề chưa bao giờ có ở vườn điều
Tôi đang thử nghiệm thuốc với cây sầu riêng. Bởi vì rầu siêng ra hoa và quả rất sai nhưng cứ lúc gần thu hoạch thì hầu như là rụng hết. Do đó, tôi đang cố gắng giử lấy trái sầu riêng. Nếu thành công thì 1 cây sầu riêng có thề cho từ 3 tạ đến hàng tấn trái”
Qua thư của bác sĩ Vũ Văn Tần, bà con ở các vùng có thể trồng cà phê, điều và cây ăn trái của mình. Hy vọng các kết quả này sẽ góp phần giúp bà con ta làm ăn đạt hiệu quả cao hơn nguồn từ tài liệu “Trao Đổi Với Nông Dân Cách Làm Ăn” của:
GSTS Nguyễn Lân Hùng
 
Report to moderator   Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
#2376
Lân (User)
Platinum Boarder
Posts: 1125
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Trồng Chanh Không Hạt 1 Year, 6 Months ago Karma: 2  
Đó là mô hình của ông Nguyễn Văn Chiến ở ấp Phước Thạnh, xã Đông Phước, huyện Châu Thành, tỉnh Hậu Giang. Ông là người khởi xướng trồng thử nghiệm đầu tiên ở tỉnh Hậu Giang. Ban đầu ông trồng trên đất vườn có bờ liếp cao, chanh nẩy chồi phát triển xanh tốt. Do có kiến thức sẵn ông đã tự nhân giống, đến nay ông đã nhân rộng và sở hữu vườn chanh không hạt hơn 10.000 gốc, trong đó khoảng 7.000 gốc chanh đang cho trái với diện tích 1,5 ha. Ông cho biết: năm 2003, thu hoạch lứa trái đầu tiên thu về 120 triệu đồng. Năm 2004, sản lượng lại tăng lên 20 tấn đem về nguồn thu gần 170 triệu đồng. Đến nay, diện tích và sản lượng tăng lên nhiều lần.

Cây chanh không hạt trồng trong vòng 20 tháng là cho trái. Đặc biệt, giống chanh này cho trái quanh năm, từ năm thứ ba, đến năm thứ tư cây bắt đầu sai trái, trung bình mỗi cây trên 1.000 trái, khoảng 70-100 kg/cây/năm. Chanh không hạt trái to, 6-7 quả/kg, vỏ mỏng màu xanh sáng, nhiều nước và vị chua có mùi thơm. Mỗi công đất vườn có thể trồng được trên dưới 1.000 cây chanh, chỉ sau 2 năm chanh không hạt bắt đầu cho trái với sản lượng khoảng 30 kg/cây, mỗi ha sẽ cho năng suất trung bình khoảng 33 tấn/năm.
Trồng chanh không hạt có thể thu hoạch trên 10 năm chanh mới bị lão hóa. Hiện nay, vườn chanh của ông được hai siêu thị ở Cần Thơ bao tiêu sản phẩm nên đầu ra ổn định. Cứ cách 1 ngày ông thu hoạch một lần trên 400 kg. Ngoài ra, ông còn đứng ra làm đầu mối thu mua các nhà vườn khác trong huyện trồng chanh không hạt lên đến từ 1,2-1,5 tấn/ngày. Trồng chanh không hạt đem lại mức thu nhập hàng năm cho gia đình ông từ 500 đến 700 triệu đồng.
Ưu điểm lớn nhất của cây chanh không hạt là sức kháng bệnh của cây rất mạnh, nhất là không thấy bị nhiễm bệnh vàng lá gân xanh như các loại cây có múi khác. Trồng chanh không hạt cũng không cần đầu tư chi phí quá cao, quá trình chăm sóc cũng không khó, khoảng cách trồng cây tốt nhất từ 3-3,5m/cây, mỗi ngày tưới hai cữ nước, và khoảng 20 ngày bón 20kg phân NPK + DAP/công chanh.

Báo NNVN ra ngày 11/8/2009 có bài “Trồng chanh không hạt thu 500-700 triệu đồng/năm” của hộ ông Nguyễn Văn Chiến, ở ấp Phước Thạnh, xã Đông Phước, huyện Châu Thành – Hậu Giang đã được nhiều độc giả quan tâm. Trao đổi với chúng tôi, ông Chiến trình bày thêm về kỹ thuật cũng như kinh nghiệm trồng và chăm sóc chanh không hạt:
Đặc điểm chanh không hạt lá lớn, gai nhỏ, tược dài, cho trái chùm năng suất cao. Trồng thích hợp với khoảng cách từ 3,5-4m/cây. Trồng khoảng 10-20 ngày bón phân urê pha loãng tưới dưới gốc. Từ 30 ngày thì dùng NPK rải gốc và tưới nước thường xuyên đến khi đọt non ra khoảng 1-2cm thì xịt thêm thuốc trừ sâu rầy. Theo chu kỳ đọt mà áp dụng phân thuốc cho hợp lý. Sửa cho cây tròn tán để khi gió lớn cây không bị gãy nhánh. Phòng ngừa rệp sáp dưới rễ, nên chọn thuốc đặc trị rệp sáp và tuyến trùng rễ. Cho cây đứng thẳng, cặm cây và cột cứng không cho gió lung lay làm cho bộ rễ bị đứt.

Phòng ngừa bệnh vàng lá thối rễ trên cây có múi: Nguyên nhân do những tác nhân như nấm Phytophthora, tuyến trùng rễ, điều kiện ngập úng làm thối rễ do nấm Fusarium Solani tồn tại rất nhiều trong đất tấn công và gây hại nặng trên các vườn cây có múi. Giải pháp trước mắt: Quản lý nước tốt, tránh ngập úng, nước tù trong ao, làm sạch cỏ gần gốc cây, cung cấp đất phù sa cho cây, rải vôi xung quanh gốc. Sử dụng nhiều phân hữu cơ kết hợp nấm đối kháng Trichoderma. Giống chanh không hạt trồng khoảng 20 tháng là cho trái, và cây cho trái quanh năm. Tính từ ngày ra bông đến khi thu hoạch khoảng 5 tháng nên cần có biện pháp xử lý phân, thuốc theo chu kỳ mà áp dụng cho ra trái vào thời điểm giá thị trường cao.
 
Report to moderator   Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
#2377
Lân (User)
Platinum Boarder
Posts: 1125
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Kỹ Thuật Trồng Chanh Không Hạt 1 Year, 6 Months ago Karma: 2  
Kỹ thuật trồng chanh giấy không hạt - ít gai
I. Giới thiệu:
Chanh là giống cây ăn trái quan trọng, được trồng nhiều nơi trên thế giới nhờ thích nghi rộng với nhiều vùng sinh thái. Chanh được sử dụng rất phổ biến như ăn tươi, làm nước giải khát, cung cấp cho ta nhiều vitamin C, ngoài ra chanh còn làm hương liệu trong chế biến thực phẩm và hàng tiêu dùng.

Chanh giấy không hạt – ít gai là giống chanh được Công ty GINO nhập vào Việt Nam trong thời gian gần đây, rất được bà con nông dân ưa chuộng, do dễ trồng, cho năng suất cao.

Chanh giấy không hạt – ít gai có thân và trái gần giống chanh giấy truyền thống của Việt Nam, khi cành ở giai đoạn thành thục thì các gai bị thoái hoá, cây cho trái sai quả, một chùm cho 7 – 8 quả. Năng suất rất cao từ 150 – 200kg trái/cây/năm, trái to, tròn, cơm màu trắng xanh, không hạt, vỏ mỏng, nhiều nước, chua, thơn ...

II. Kỹ thuật trồng:
1/ Giống: nên chọn cây chiếc nhánh hay giâm cành, không sân và sạch bệnh.
2/ Mật độ:
- Cây cách cây 3m, hàng cách hàng 4m.
- Kích thước hốc trồng 0,6 x 0,6 x 0,6m.
- Nếu vùng đất thấp phải có đê bao khép kín, có hệ thống thủy lợi tưới tiêu hoàn chỉnh, đắp mô cao 0,5 – 0,6m, rộng 0,8 – 1m.
- Nếu vùng đất cao mặt đất bằng phẳng đắp mô cao 0,3 – 0,8m, rộng 0,8 – 1m, mặt đất nghiên <5% không vun mô.

3/ Đất trồng: trộn thêm vôi bột 1 kg + phân hữu cơ hoai mục 10 – 15 kg + 10 – 15 kg tro trấu hoai (hoặc bả dừa, bả đậu) + Super lân 1kg.

4/ Cách trồng: đào một hốc nhỏ giữa mô, rọc đáy túi đựng bầu, đặt cây con vào hốc, rọc đường xuôi từ trên xuống đáy bầu, tháo bao đựng bầu ra, lấp đất giữ chặt bầu cây, cấm cọc giữ cây cố định.

III. Kỹ thuật chăm sóc:
1/ Hạn chế ánh sáng: trong thời gian đầu ta có thể trồng xen cây họ đậu vào trong vườn để hạn chế giông gió, đổ ngã và che bớt ánh sáng.
2/ Giữ ẩm: Đậy tủ gốc cho cây vào mùa khô, nhầm hạn chế chi phí tưới nước, trong vườn nên để cỏ cao 20 – 40cm để hạn chế nắng nóng vào mùa khô và chống xói mòn hay tăng cường thoát nước trong đất vào mùa mưa.
3/ Tưới nước: cung cấp nước cho cây điều độ, muốn cây ra hoa, ngưng tưới cho khô gốc 20 – 30 ngày, sau đó tưới lại cây sẽ ra hoa.
4/ Tỉa cành tạo tán: hạn chế cành vượt, loại bỏ những cành già cỗi sâu bệnh, giúp cây thông tháng, có dáng đẹp, tăng khả năng quang hợp và cây phát triển cân đối đủ sức mang trái.
5/Bồi đất cho cây: vào thời kỳ bón thúc cho cây nên cho thêm đất mới vào tán cây dầy 2 – 3cm cùng kết hợp việc bán phân hữu cơ hoai hay phân hóa học.
6/ Bón phân:
- Phân hữu cơ hoai: 10- 15 kg/năm.
- Phân hóa học:
+ Cây mới trồng đến 1 năm tuổi bón: 0,5kg Urê + 1kg Super lân + 0,2kg KCl, chia ra 4 –5 lần bón/năm.
+ Cây thời kỳ kinh doanh sử dụng phân: 0,5 - 2kg Urê + 1,5 4kg Super lân + 0,3kg KCl, chia ra các lần bón như sau:
Sau khi thu hoạch trái bón: 2/3 phân Lân và toàn bộ phân hữu cơ
Chuẩn bị xiếc nước bón 1/3 phân lân + 1/4 phân Urê + 1/3 KCl.
Các giai đoạn nuôi trái bón 1/4 phân urê.
IV. Phòng trừ sâu bệnh:
1/ Sâu vẽ bùa: gây hại thường xuyên cho cây có múi vào giai đoạn ra lá non, dùng thuốc có tính nội hấp như: Sevin 80WP, Padan 95SP, Cymbush, Lannate ...
2/ Rầy chổng cánh: là đối tượng trung gian truyền bệnh vàng lá Greening, sử dụng thuốc Applaud MIPC 25%, BTN, Admire 50ND, Bassan 50ND, Trebon 10ND ...
3/ Rầy mềm: chích hút nhựa trên chồi non hay mặt dưới lá non sử dụng thuốc: Bassan 50ND, Supracide 40EC, Polytrin 40EC, Trebon 10ND ...
4/ Nhện đỏ: ấu trùng và thành trùng đều gây hại sử dụng thuốc: Confidor, Kelthane, Danitol...
5/ Bệnh loét, ghẻ: bệnh gây hại nặng vào mùa mưa, sử dụng thuốc gốc đồng để phòng trị như: Copper Zin, Copper B, Zineb 80 BHN, Kasuran, Bordeux...
6/ Bệnh thối gốc - chảy nhựa: bệnh gây hại nhiều ở thân rể, sử dụng thuốc để phòng trị như: Captan 75 BHN, aliett 80 BHN, Copper Zine ...
7/ Bệnh vàng lá gân xanh: ở đồng bằng sông Cửu Long chưa phát hiện bệnh này, tuy nhiên vấn đề diệt trừ rầy chổng cánh tác nhân lan truyền bệnh vàng lá gân xanh là rất quan trọng.
Châu Đăng Sơn
 
Report to moderator   Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
Go to top Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop

Who's Online

Chúng ta có 135 khách trực tuyến

Shout Box

Latest Message: 1 year, 6 months ago
  • admin : After hijack attack into vnsalvation website. vnsalvation is clean and clear now!!!! :D :D :D
  • admin : We will delete all advertises and all users try to advertise in the forum !!!
  • admin : To clean pc «link»
  • admin : Hoc than hoc thi mien phi cho moi nguoi khong co cap bang. Neu muon cap bang ISOM thi phai ghi danh hoc va thi, o VN thi mien phi con o MY thi phai dong $70.
  • NhatMinh : Nhờ Admin xóa giùm link :http:codocnhan.org ở mục Kết Nối rất cám ơn. Website đó hư rồi. Thank Admin
  • Hoi an : Tôi chỉ là một tín đồ 47 tuổi,vậy có được phép ghi danh học kinh thánh không.
  • admin : «link»
  • admin : Xin moi ban vao link sau day:
  • admin : «link»
  • admin : Xin moi ban vao link sau day:

Smilies?
 

© 2014 Viet Nam Salvation
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.

safe place order vpxl buy depakine chrono without rx buy online amoxil generic order biaxin online is fluoxetina available over the counter best place buy delta cortef pct canada and alti doxycycline how much is adalat tablets neurontin lawsuit canada aleve uk no prescription us online pharmacy no prescription duphalac buy beta val without prescription purchase nitrofurantoin on line in australia etodolac online without rx raciper cheap us pharmacy buy nitrofurantoin online thru paypals buying lanoxin lipitor reviews for men eltroxin for sale order cabgolin from mexico without prescription zyprexa without script alavert australia companies only buy retin a usa cabgolin next day mobic online mexico procardia limited india quetiapinum tablets price prednisone on line no script albendazole usa pharmacy cheap anafranil sale uk eldepryl india no prescription order confido on line mexico order viagra soft from mexico without prescription order ponstel overnight suppliers of antabuse in us purchase toprol on line in usa is it safe to order flucazole where can i buy nolvadex mg how to purchase predalone buy mentax online cheap isotretin from usa pharmacy prozac noprescrition needed uk online pharmacy tinidazole without a perscription retino a cream 0,025 drug in germany pharmacy generic duphalac switzerland pravachol drug in canada pharmacy disulfiramum with no rx indian pharmacy arimidex buy flucazole tablets us safe to buy generic avalide from canada cheap claravis no prescription canadian pharmacy online evista order bactrim from uk without prescription zedd discount no prescription my vagifem coupons female viagra coupon code altace fast usa ordering estradiol valerate on line differin online in uk aripiprazola without a perscription celebrex results forum canadian pharmacy viagra sublingual buy yasmin online pharmacy procardia online coupon code over counter asacol cabaser uk pharmacy renova in croatia buy generic lopressor online order metrogel from usa without prescription pharmacy buy drugs celexa buy himcolin xr without prescription comprar viagras baratas ginette 35 order by phone buy atarax in singapore levothyroxin next day delivery ephedraxin tablets uses avapro tablets side effects cipralex birth control online mexico generic pills for triamterenum best place to buy nootropil what is cialis professional tablets billig flovent online kaufen safe buy vardenafilum online buying cilest using paypal non prescription amoxil buy zebeta online with no prescription canada valtrex tablets online no prescription metronidazole sale floxin online order ordering benadryl purchase zebeta in mexico effexor xr overnight pharmacy trandate pills online in the mexico buy cozaar have no prescription buy depakine chrono online no prescription uk discount glucofage from canada generic floxin no prescription benadryl online in us i want to pay some zofran viagra super active canadian online overnight pharmacy generic erexin v cost comprar aciphex original where could i buy lisinopril without prescription all types riperdal pills where do i allopurinol in uk kelnor buy online ireland cialis over the counter in us leukeran no prescription needed can you buy singulair over the counter in germany buy calan have no prescription cleocin gel dosage instructions stediril online usa no prescription antivert online with out prescription revatio no script how to buy yaz in london raloxifeno uk next day delivery buy grifulvin v singapore safe abilify no prescription is aciclovir available on line in canada leukeran pills online in the mexico vistaril with paypal payment do i need a prescription for trental buy proscar without rx prinivil drug class where to buy remeron mg curacne pills where to buy etodolac vardenafilum mail order glucotrol xl on line in the usa generic uk paypal paxil trental 500 or 1000 how to buy voltaren in london ordering eldepryl better than almetec ordering apo furosemida list of tesco stores selling elocom discount albuterol mg order deltasone on line uk order venlafaxina online without rx buy generic extendaquin online canadian pharmacy nootropil alli on line in the canada mexican pharmacy no prescription buspar order prednisolona from india without prescription generic confido buy canada antivert pricing how to buy singulair in london buy asacol no prescription buy zyrtec hong kong thyroxin online australia purchase lozol in us buyers of extendaquin canada can you get bupron sr purchase levothroid in usa buy online haldol generic cabaser reviews generic naprosyn cost better than movalis buy chloromycetin with paypal buy arjuna online overnight delivery v gel canada prescription amlodipin birth control online canada elimite online coupon code wellbutrin online purchase diflucan for sale uk canadian pharmacy motrin can i order valaciclovir online yasmin express canada isotretin canada pharmacy generic zyprexa cost buy tinidazole online with no prescription endep without a prescription ordering claravis canada generic sumycin cost dramamine drug in uk pharmacy eldepryl no prescription compare prices purchase disulphiram on line in australia leukeran in usa where to buy cleocin gel online uk ordering compazine canada where to buy hytrin with echeck buy viagra no prescription diclofenac gel from uk dapoxetine canada overnight delivery discount amantadine from usa buy phenergan tablets usa dramamine shortage can i buy suhagra in canada avalide from canada better than actoplus microzide without a prescription can you get lotrel cheap genuine levoxyl online estrofem noprescrition needed usa online pharmacy can i order aviane 28 online where can i buy brand cialis tablets buy dramamine singapore pravachol cheapest rate trial erection packs 3 drug canadian pharmacy sale moduretic ephedraxin online with out prescription cheap zestoretic uk best place to buy amlodipinbesilat in uk biaxin best online non prescription pharmacy buy quetiapinum uk buy estrace mg online order cipralex online no prescription with a visa etabus online purchase seasonique over the counter india fast actoplus deleviery trandate where to get uk pharmacies online that sell diclofenac gel buy alti doxycycline online without prescription purchase cleocin gel online no prescription generic dutasterid for sale on line buy isoptin online pharmacy cabgolin prescription coupon buy voltaren online no prescription uk generic stromectol us order finpecia without prescription tinidazolum discount voucher antabuse india protonix over counter uk mometasona without a prescription from us fluoxetine price india cheapest place to buy oxybutyninum buy clavamox online no prescription actos generic uk propranolol online forum can you take grifulvin v daily yasmin shoppers drug mart proventil canada drug store half price aciphex order clincin uk pharmacy where to buy zydis in canada safely dyazide pct buy paxil on line in the canada long time side effects pariet buy cafergot online from australia buy aprovel online cheap discount himcocid from usa buy revia online without a prescription how to get erection packs 1 in australia buy riperdal online overnight delivery order cephalexin online without rx medazole over the counter canada order stromectol uk pharmacy cialis super active online usa no prescription cheap noroxin sale uk flunil pharmacy mail order nitrofurantoin shelf life buy combivent greece how much will janumet cost indian pharmacy orlistar buy requip mg online for levitra patent expiration date reviews on tadapox can you take meloxicam enolat daily erythromycin tablets from buy where to buy micardis with amex canada buy tamsulozin without prescription what is kelnor pills used for prandin without a prescription from australia how much will hytrin cost hydrodiuril without subscription albuterol pills online in the mexico where could i buy crestor without prescription where to purchase cialis professional buy lamictal online canada no prescription buy kamagra oral jelly online india no prescription legal buy alesse online canada how to buy salbutamol online where do i ginseng in mexico pill rx health order sinequan products purchase levlen on line in usa zestoretic in usa buy paroxetine mg online a good web page to buy yasmin with no script can you buy calan over the counter in germany where to buy ivenox online without rx moduretic online ordering uk pharmacies online that sell frumil aygestin roche precio argentina purchase depakine chrono in india levothyroid uk next day delivery bupron sr cost in canada the chepest ephedraxin prednisolone brand positioning ampicillin pills sweat buy grifulvin v online from australia canada key pred tablets online generic ampicillin uk best place to buy medrol without a prescription best place to buy elavil in usa naprosyn online pharmacy shipped to canada where to buy desyrel online usa buy alli in india online generic femara in usa discount levlen otc safe to buy generic elavil from canada buy atarax online from uk order sertralina online without rx otomax canada overnight delivery where to buy klipal codeine without a prescription depakote women buy ordering tindamax order zofran online sildenafil citrate without prescription digoxin to buy in the canada without a prescription best place to buy mometasona in india purchase cephalexin on line in mexico obelit price india orlistar lawsuit where to buy levothyroid mg alfa flucon online uk lanoxin pill shortage purchase eurax on line in india aciphex with paypal payment simvastatina over counter order duphalac without rx triamterenum for sale philippines buy acticin online australia no prescription buy levaquin xr without prescription best site get azitromicina can you buy anteovin in ireland depakote birth control online mexico quetiapinum canadian medications without prescription quibron t pills online in the uk use lanoxin coupon online brand bupropionum buy what is seroflo pills used for buy relafen without rx sumycin discount voucher buy flagyl online no prescription uk propranolol pricing generic pills for zocor order percocet no rx canadian pharmacy uk pharmacies online that sell diclofenac health canada trimox how to use mentax indian generics online v gel best viagra pills for women buy levitra professional tablets india obelit birth control online india canadian pharmacy arzomicin buy flagyl er usa leukeran online canada wellbutrin over the counter uk buy pyridium online reviews pyridium uk next day delivery get skelaxin las vegas pariet online uk dutas without a perscription safe buy procardia online discount anafranil mg uk pharmacies online that sell ranitidine use colchicine coupon online himcocid limited india buy digoxin in ireland my requip coupons topamax pills online in the australia philippine pharmacy reviews on zestoretic where do i quetiapinum in canada buy tetracycline online without prescription india pharmacies online that sell prednisolona brand amoxil canada sale buyers of viagra soft canada buy renagel without a subscription prednisolona cheap canada pharmacy what drug category is key pred floxin generico italiano suppliers of roxithromycin in us buying hytrin in manchester sildenafil citrate pharmacy prices list actonel mg usa oder mg tablets of citalopram zedd online with out prescription purchase orlistatum lowest price generic pills for cipro paroxetine over the counter usa requip uk no prescription buy isoptin online no prescription usa lamictal order billig bisoprololi fumaras online kaufen viagra generic uk list of tesco stores selling nexium purchase ponstel on line in india order trandate rx i pill nootropil website buy atacand with a mastercard albenda generic wikipedia drugs generic tizanidinum india ordering thyrohormone mexico is generic tretinoin 0,025 available in usa online pharmacy uk promethazine arzomicin pills online in the australia beconase aq no prescription needed can buy ginette 35 online cheapest place to buy sertralina effexor xr next day paroxetine canada sale zocor pricing buy actos online without a prescription cipralex over the counter india amoxil lawsuit canada albenda price india where can i get yagara pills lanoxin drug in usa pharmacy where can i get some fasigyn is generic flunil available in usa mail order generic baridium order nizagara uk pharmacy where can i buy singulair mg buy prednisona online cheap where to buy brand cialis drugs online compare prices claravis bupron doctors online purchase cabaser in us prednisolona in croatia methotrexate mg uk buy oestrogel tablets canada is it safe to order bactrim safe sertralina no precription torsemide canada drug store order viagra soft online no prescription with a amex decadron dose over the counter actoplus buy zyloprim pills in the canada coreg australia companies only safe to buy generic aciphex from usa antara next day delivery zyban drug in mexico pharmacy buy relafen uk is diarex available over the counter cheapest diovan tablets uk order depakine chrono from canada without prescription tretinoin 0,05 from india western drug deltasone get motilium toronto i pill maxaman website lipothin over the counter generic prednisolone india zithromax with no perscription generic uk paypal clomifene buy trental online no prescription us seroquel pharmacy prices list ordering lamisil on line generic anteovin uk stieva a medicine children plendil order american fucidin no prescription zocor overseas pharmacy no prescription protonix buy ovral l inhaler canada hydrodiuril buy mexico buy gabapentine online without a prescription online cialis professional purchase order generic altace meclizine tablets price prandin buy india med cab clincin generic toradol no prescription order depakote from australia without prescription how to use lady era brand amoxil shortage bupropion online from usa retin a pill shortage use micardis coupon online taking cialis without ed elimite where can i buy it non prescription shuddha guggulu medrol dosepak noprescrition needed uk online pharmacy zyprexa mail order discount prometrium otc misoprost pills online in the usa buy keflex pills in the us roaccutane without prescription pills order acivir pills from canada without prescription celexa cheap mexico pharmacy buy over the counter tinidazolum online purchase beta val in mexico safe grifulvin v no precription buy avodart bulk altace birth control online india celapram no prescription needed buy metoclopramide capsules ditropan tablets price buy lopressor online generic pills for nitrofurantoin where to buy celapram with amex can order hydrochlorothiazide online best place to buy clopidogrelum exelon with prescription buy oestrogel low cheap price viagra prezzi buy generic fluconazol online with prescription doxi 1 online in uk generic viagra does it work best place to buy serpina in uk where to get trental pct pravachol where to get metoclopramide delivery uk dostinex generic usa buy cafergot online from uk sepibest generic australia us pharmacies online that sell retino a cream 0,05 buy cephalexin tablets us how to take celapram mg yaz mg mexico buy over the counter digoxin online buy duetact mexican pharmacies strattera shop net furosemide without a script what is amoxil mg used to treat torsemide canada buy levothroid singapore order bystolic without rx anteovin for men sale in uk purchase tenormin in australia levitra plus mexico no prescription where can i get biaxin from ondansetrona birth control online australia where to buy cheap generic retin a gel 0,1 order serophene from australia without prescription buy caffeine ergotamine pills in the uk levaquin no prescription fedex ups key pred results forum purchase trandate in india is generic mircette effective buy trazodone online mexico no prescription terramycin drugstore com pricing long time side effects keppra why has duphalac been discontinued generic medazole usa i pill citalopram website demadex pills online in the mexico albenza without a prescription from us safe place order aloprim order movalis online no prescription with a echeck antivert uk no prescription diovan pills online in the canada tricor no prescription compare prices tadalis with no perscription cialis sublingual birth control online canada lamictal with prescription can you buy retino a cream isotretin mexico companies only western drug tricor buy priligy online cheap benadryl for men sale in uk order metronidazol online pulmicort with no subscription what is seroquel mg used to treat disulfiramo women buy generic floxin in usa meclizine best online non prescription pharmacy list of tesco stores selling dyazide where to buy terramycin with visa where to buy metoclopramide with amex orlistato without rx vinawork american call center etabus for sale australia erythromycin drug in fr pharmacy buy ephedraxin greece lady era for sale philippines buy levitra australia pharmacy buy drugs clincin generic pills for bisoprololi fumaras cheapest doxi 1 tablets uk buy with paypal drugs comprar antivert portugal buyers of amlodipinbesilat canada lopressor mg usa purchase toradol in mexico purchase amlodipin in australia can you buy actoplus where to buy keftab with visa is disulfiramum legal in uk billig zertalin online kaufen misoprost limited india canada and diarex thyrox generic canada ordering olistat on line celadrin canada no prescription medrol no prescription fedex ups avapro buy online us over counter deltasone ordering brand levitra uk buy alti doxycycline singapore generic cialis soft switzerland diovan medicine children amlodipinbesilat canada overnight delivery liv 52 australia price eldepryl generic usa buy tamoxifen pills in the india naprosyn billig kaufen purchase rythmol sr in india trial erection packs 2 drug in usa pharmacy generic sildenafila for sale on line purchase aripiprazola on line in usa buy advair diskus pills in the india lipitor drug in canada pharmacy alli discount voucher dilantin on line in the usa cefixime for purchase without a prescription order pariet from india without prescription brand amoxil with no rx cheapest etabus paypal zestril doctors online canada buy aprovel without prescription wellbutrin drug in mexico pharmacy buy ciplox new zealand online generic pills for avapro strattera tablets from buy usa buy danazol without prescription disulfiramo pills online in the uk buy isoptin pills in the canada metronidazol uk brand name how much will atorlip 10 cost ordering avodart india where can i get some azitromicina buy ortho cyclen greece alli in croatia arzomicin online uk acnetane buy mexico where to purchase seroflo tamoxifen usa discount yasmin otc serevent uk pharmacy levitra plus medicine children noroxin canada companies only order zetia no rx canadian pharmacy better than bystolic buy dostinex online in the united states without a prescription viagra professional without script how to order meclizine online actos not generic is estradiol valerate a prescription drug wellbutrin mg uk carbozyne drug in mexico pharmacy duetact with no subscription mail order generic feldene mometasona for men sale in uk mail order generic voveran sr do you need rx amoxiline where can i buy valtrex without rx ventolin without a script cheap ponstel no prescription generic yagara canada exelon generic mexico buy nolvadex tablets canada is generic unisom effective is viagra plus legal in uk avapro without a script purchase thyroxin on line in uk olistat canada sale buy elocon online amazon januvia uk next day delivery buy elocom xr without prescription salvent where can i buy order cialis sublingual from canada without prescription can i buy elocon in canada comprar voveran sr original en madrid overseas pharmacy no prescription zanaflex generic micronase switzerland is yaz legal in uk synthroid to buy bystolic coupon code buy doxi 1 tablets india glucophage australia buy brand antara sarafem for sale where can i purchase differin pill rx health order albenza products acai medicine children buy flomax uk metronidazol shortage is micardis a prescription drug where to buy ephedraxin online usa compare prices mentat get reglan las vegas mirapex spain buy bupron sr online overnight delivery luvox online pharmacy shipped to canada buy brand amaryl raloxifeno in croatia eurax for purchase without a prescription ginseng usa cvs prices buying vistaril us online pharmacy no prescription azitromicina where purchase coreg compare prices ceftin diclofenac canadian medications without prescription sominex sold over counter best site get mirapex buy fluoxetina singapore indian pharmacy clavamox xenical birth control online canada generic c ratioph uk paypal fast dapoxetine deleviery colchicine australia pharmacy lamisil buy probalan mg disulphiram pills online in the mexico cabgolin to buy in the uk without a prescription cheap viagra professional mg no script lamictal mg safe buy carvedilolo online best site to buy mircette zovirax usa cvs prices where can i buy actos where to buy flomax online usa accuran from canada metronidazole pharmacy order lamisil on line in the canada can you buy viagra sublingual over the counter in germany sarafem buy online canada order clozaril from mexico without prescription orlistar to buy in england generic triamterenum for sale on line clomifene express canada cozaar uk online cleocin without a prescription where to buy cephalexin cephalexin from uk can you buy capoten over the counter bupropion birth control online us buy trandate singapore frumil usa no prescription ordering ventolin on line zofran on line no script actoplus buy no prescription pravachol buy usa buy metoclopramide low cheap price buy strattera mg online for buy clozaril online overnight delivery safe roaccutan no precription buy celexa online with no prescription discount sildenafila mg compazine shopping zyban cheap uk buspar legal us himcolin medication side effects half price zocor flomax mg india where to buy shallaki online usa brand advair diskus buy eurax no prescription needed how to buy relafen in london pill rx health tetracycline products where to get nitrofurantoin pct coversyl uk next day delivery atomoxetin no prescription fedex ups vermox mail order health canada relafen buy ortho tri cyclen online without prescription where to buy cheap generic snovitra super power duprost tablets online renova buy australia vermox without prescription cefixime canadian medications without prescription minocycline uk pharmacy cheap colospa no prescription order detrol online cost of depakine chrono without insurance discount aprovel mg where can i get actoplus pills mobic buy usa liquid triamterene review buy anastrozolo mg online amoxiline no prescription overnight delivery all types ponstel pills generic levothyroid usa pharmacy what is paroxetine made of cost of seroflo generic viagra south africa clincin pills online in the australia generic pariet us purchasing benicar online uk buy carafate online india no prescription bupron sr with paypal payment american snovitra super power oracea without prescription medication safe to buy generic colospa from uk anteovin to buy in the uk without a prescription shallaki reviews zofran online from canada levothyroid online from canada premarin for sale canadian pharmacy motilium zoloft over the counter cardura for men sale in uk purchase lady era pills order oratane overnight cheap arzomicin free delivery estradiol valerate without a prescription from australia research grade anafranil suppliers of zithromax in us decadron generic uk best place to buy coreg in canada wellbutrin over the counter drugs accutane pills online in the india over the counter mevacor long term side effects of retin a 0,025 buy flomax without a subscription how to order tadapox acticin uk no prescription mentat overnight pharmacy where to buy actonel online usa purchase zenegra in canada extendaquin with no rx buy glucotrol online australia no prescription aviagra online prednisona purchase buy seroquel online with no prescription simvastatina pricing is it illegal to order generic quibron t pilex online from uk ciplox mg canadian rx orlistatum cheapest rate over the counter medicine avapro where to buy clozaril online without rx motilium online pharmacies with out prescription delta cortef online from india colchicina buy australia differin spain can order coreg canada procardia for dogs buy prozac buy usa brafix pills buy speman online canada what types of lantus are there western drug tadapox all types albuterol pills buy salbutamol tablets uk protonix lawsuit canada where can i purchase acnetane how to buy doxycycline online coumadin without a perscription how to spot fake cialis compazine australia pharmacy order proventil pills buy sarafem online india safe to buy generic lasix from usa valaciclovir medication on line baridium without insurance endep over counter tinidazole purchase buy levitra professional pills in the canada buying viagra plus brand viagra best online non prescription pharmacy coumadin pct buy cilest tablets side effects indian pharmacy cephalexin riperdal with paypal payment buy aristocort boots pharmacy quetiapinum online australia comprar geriforte original en madrid sildenafilo teva med cab fluconazol what drug category is amoxil buy brand fasigyn buy percocet in singapore order femara from australia without prescription erection packs 1 online india buy periactin inhaler canada how much is movalis tablets advair lowest price online pyridium discount voucher cost of levitra super active cost of female viagra without insurance generic pills for cialis albuterol pills sweat where do i cleocin gel in canada rosuvastatin from usa clomifene buy canada generic vytorin india buy amlodipinbesilat tablets uk can order salvent online cafergot roche precio argentina order erection packs 1 online viagra australia companies only flagyl to buy bentyl australia pharmacy viagra plus birth control online us billig lotensin online kaufen wellbutrin sr doctors online comprar metronidazole original india pharmacies online that sell haldol flagyl birth control online us buy acai pills in the us purchase salvent on line in uk cheap aloprim uk diprosone fda approved to buy without prescription buy salvent online thru paypals anafranil canadian medications without prescription over counter levitra professional buy compazine pills in the us how much is clavamox tablets sarafem discount no prescription cheapest cymbalta paypal estradiol valerate online without rx can i order paxil online alli pills buy amoxycillin uk buy buying viagra sublingual what does eltroxin buying liposafe using paypal buy nootropil pills in the uk stieva a not generic generic grifulvin v us pharmacy buy drugs micardis lotrisone online ordering order novo digoxin on line canada where purchase pulmicort mirapex order online no prescription ordering chloromycetin mexico cost of mail prednisolona purchase sarafem pills elocon online india stieva a fast canada purchase nolvadex in usa rosuvastatin online in usa azurette birth control online canada comprare viagra online sicuro deltasone online legally order tegretol on line usa ordering aprovel uk aloprim online from canada purchase vardenafilum lowest price fast zovirax deleviery a good web page to buy lopid with no script cheap tenormin mg where to buy rythmol sr with echeck buy erection packs 2 pills in the mexico shallaki online australia over the counter medicine predalone dutasterid tablets generic lotensin india generic indocin no prescription erythromycin birth control online mexico buy tretinoin tablets usa aricept online legally ordering ginette 35 on line zebeta weight gain where to buy acticin with amex buy vardenafilum boots pharmacy colchicine side effects uk cheap canadian danazol no prescription purchase kelnor in india top 10 online meclizine sites cheap suhagra mg simvastatina next day delivery micronase next day delivery keftab fda approved to buy without prescription order nizagara online without rx order actos online no prescription with a visa strattera from canada with no prescription glucofage shopping buy janumet online in the united states without a prescription order ivenox online uk albuterol mg order amoxycillin medicine children cheap cefixime sale uk order disulphiram online cheap genuine flagyl online hytrin to buy can you get metronidazole amoxil order online artane mexico companies only bupron sr discount clomid from china i pill etabus website where can i get prednisona phone in order for zestril buy ciprofloksacin usa movalis without a perscription purchase zestoretic mg purchasing medrol online uk thyrox cheap australia pharmacy flucazole from canada with no prescription buy clomifene inhaler canada buy glucofage tablets us proscar 5mg c ratioph online pharmacies with out prescription rythmol sr generic uk order ciprofloxacina online canada fucidin cheap india pharmacy pharmacy has best price avalide buy janumet online with out prescription retin a medicine online purchase amoxil on line in uk what drug category is brand viagra western drug prevacid discount rosuvastatin of canada where to buy estrofem lipitor to buy in the usa without a prescription bupropionum purchase buy quibron t online canada no prescription purchase astelin pills mometasona drug schedule us pharmacies online that sell keppra order buspar overnight ventolin canada head office where to buy robaxin online without rx vardenafilum uk companies only buy cheap brand cialis online best place to buy zanaflex online american zyprexa anastrozolo mexico companies only safe to buy generic motrin from usa procardia india sale buy generic asacol online no prescription cialis reviews viagra soft australia price alavert online without prescription minomycin cheap uk pharmacy buy revia greece to buy amlodipinbesilat in uk fluoxetine mexico companies only yasmin dosage instructions order remeron pills buy simvastatina australia where to purchase retin a 0,025 serophene next day buy generic trimox online prinivil buy online us dipyridamole buy online india requip online forum azurette drug in usa pharmacy generic nordette no prescription order tindamax on line mexico oristal on line in the india discount strattera otc zyvox uk no prescription buy oxybutyninum mg online for order isoptin on line mexico safe place order thyroxine alfa flucon buy uk estrace on line in the mexico detrol pills order wellbutrin sr tablets buy generic isotretin online flagyl from uk percocet fast usa buy beconase aq without prescription prometrium to buy in england actoplus met delivery uk terramycin price india order benicar from india without prescription plendil drug in fr pharmacy can you order amitriptyline safe buy glucotrol xl online buy stediril online no prescription uk what is acnetane tablets discount lansoprazol from usa retin a 0,025 pills sweat clozaril over the counter drugs minocin canada depakine chrono roche precio argentina hydrodiuril reviews for men kamagra order by phone ginette 35 results forum mentax italiano calan not generic how to buy metrogel indian pharmacy cefixime best site to buy atorlip 10 zydis from china how to buy furosemide in london order differin no rx canadian pharmacy bactroban pharmacy prices list furosemide order canada can i take two cialis purchase kamagra online no prescription best place to buy nexium online buspar canada no prescription phone in order for ortho cyclen online no prescription uk for ponstel doxazosin delivery generic acticin switzerland lipothin medication overnight delivery augmentin shop net levitra plus price india caffeine ergotamine without prescription pills buy dutasterid online overnight combivient no prescription cheapest combivent paypal riperdal online from uk dilantin prices cvs viagra age limit best place to buy grifulvin v in usa fincar medication on line venlafaxina drug in fr pharmacy lamictal no prescription health canada key pred no prescription roxithromycin sale generic terramycin india erythromycin cheap canada pharmacy benadryl next day capoten pricing discount coversyl otc where can i buy yasmin tablets isoniazid mg buy can i make voveran sr buy generic cialis sublingual online with prescription nitroglycerin birth control online us long term side effects of skelaxin where to buy maxalt with echeck lexapro for sale philippines use requip coupon online online zedd overnight delivery how to use ditropan how much is acnetane tablets prilosec prices at costco can you buy protonix over the counter in germany zertalin to buy in the usa without a prescription buy celadrin pills in the mexico buy aviane 28 online amazon buy cymbalta online viagra with no perscription buy thyrox online without prescription c ratioph without a prescription from us buy estro tablets australia safe glucotrol xl no prescription buy doxycycline for chlamydia online pharmacy uk priligy diclofenac gel from usa buy generic benicar online no prescription estrace to purchase without a prescription tenormin pills buy online ampicillin without subscription klipal codeine pills discount duprost mg remeron online from india buy brand sertralina wellbutrin prices usa buy flonase pills in the canada luvox max dose buy ortho tri cyclen mexican pharmacies purchase glucovance in us buy c ratioph hong kong the chepest brand cialis buy tetracycline online from usa best price for real colchicine orlistar drug in mexico pharmacy buy generic azitromicina online no prescription lady era shoppers drug mart liposafe online uk canadian pharmacy online emsam how to buy fincar in canada buy klipal codeine cheap prednisolona mg canadian rx reviews on cleocin diarex prices at costco periactin prices usa best place to buy levaquin in usa tegretol generic india viagra soft pills online in the india zebeta mg india accutane canada companies only trial erection packs 3 pills online in the usa best place to buy tegretol in usa order fluss 40 from india without prescription viagra plus roche precio argentina buy avodart greece purchase generic lasilix purchase zyloprim on line in australia buy lanoxin in ireland accuran online in usa pharmacy buy drugs dutas purchase l thyroxine on line in canada biaxin trusted online drug stores in canada purchase generic levothyroxin sominex order canada can you buy duprost over the counter in germany duetact brands india himcocid without a prescription generic zertalin uk paypal best place to buy esperal ordering suhagra mexico buy relafen online from mexico otomax without a prescription from canada can you buy caprysin in ireland zyrtec max dose ondansetrona no script order azitromicina on line mexico quetiapinum brands india celexa drug in canada pharmacy buy zyban online from india synthroid dosage too high neurontin shopping canada pharmacies online that sell pulmicort ciplox prices do i need a prescription for cleocin gel buy lotensin online in the united states without a prescription accuran maximum dosage how much will innopran xl cost vpxl usa pharmacy cefadroxil to buy from europe safe to buy generic vagifem from uk amaryl tablets from buy where can i purchase pulmicort what is oracea pills used for buying ivenox in manchester tadacip without prescription glucovance canada sale online chloromycetin purchase prozac generic reviews triamterenum pharmacy order buy generic isoptin online with prescription levitra super active pharmacy prices list best place to buy glucovance online keftab max dose order baclofen online my tretinoin coupons to buy metformin in uk cipralex tablets price where to buy robaxin in canada safely buy alli online with no prescription ordering zestril usa augmentin birth control online india colospa best online non prescription pharmacy buy zanaflex online india claravis trusted online drug stores in canada best site for celadrin lotrisone canada overnight delivery cheap prandin sale uk where to buy relafen dipyridamole on line in the canada can i order topamax online why has anafranil been discontinued topamax delivery percocet generic name can i order amlodipin online over the counter medicine that acts as amantadine meloxicam enolat roche precio argentina janumet with paypal payment roaccutane drug canadian pharmacy azitromicina online no prescription buy zithromax online india movalis mg tablet florinef mexico companies only crestor costco where can i buy flonase atomoxetin trusted online drug stores in canada where can i buy carbozyne online without a prescription trimox express canada order klipal codeine on line usa best site for rogaine 5 where to get innopran xl pct zyrtec buy australia promethazine generic name safe to buy generic caffeine ergotamine from usa best price viagra 100mg decadron to purchase without a prescription canada and reglan colospa without a prescription from india online pharmacy uk cialis professional ordering thyrox india buy levoxyl pills in the india elavil prices buying oratane using paypal buying erexin v from canada no prescription effexor xr shoppers drug mart order bupropion from usa without prescription ordering serpina mexico best place to buy acivir pills in canada safe to buy generic antivert from canada elimite order canada long term side effects of antivert salvent generic india erection packs 1 from china olanzapine in usa order generic cilest detrol canadian medications without prescription zedd from canada cheap thyroxin pills purchase liposafe on line in india celadrin buy online mexico order keftab without rx bupron sr without prescription medication where do i fluss 40 in india buyers of antivert canada serevent drug in fr pharmacy where do i rogaine 5 in usa buy ephedraxin tablets australia prednisolona pills sweat best place buy prednisolone pct tretinoin with no subscription use medrol coupon online anteovin online canadian cheap trial erection packs 1 sale uk ecco egypt buying l thyroxine in manchester best launcher for android online no prescription uk for retin a 0,025 thyroxine pill shortage haldol brand positioning desyrel to purchase without a prescription get salbumol toronto lipitor cheap australia pharmacy paroxetine medicine children where to buy floxin in canada safely detrol roche precio argentina ciallis buy glucophage pills in the australia i pill fluoxetina website buy almetec boots buy fluticanose canada omnicef uk no prescription buying valaciclovir in manchester can order propranolol canada order apo furosemida uk pharmacy flagyl er online purchase where can i get stromectol generic uk paypal snovitra super power viagra jelly mail order mentat online in uk ortho cyclen from usa pharmacy himcocid buy india alavert drug in fr pharmacy buy zydis online canada is trial erection packs 2 available on line in canada luvox pills online in the uk buy prednisona tablets mexico where to buy chloromycetin online mexico buy robaxin mg online original zitromax online dutas over the counter drugs lamisil limited india lisinopril online without rx buy oristal australia where do i erexin v in australia atacand billig kaufen buy triamterene online us no prescription naprosyn noprescrition needed usa online pharmacy lady era usa pharmacy tegretol birth control online uk canada buy viagra professional without prescription benadryl uk next day delivery buy toradol pills in the australia what is albenda pills used for oratane to buy in the usa without a prescription prednisona uk online buy phenergan online canada buy eldepryl tablets australia buy dapoxetine australia buying compazine from canada no prescription my venlafaxina coupons tizanidina without a prescription from canada arjuna noprescrition needed usa online pharmacy colospa prices cvs order trental on line india generic malegra dxt usa pharmacy calan discount where to buy lasix drugs online where do i brand viagra in india purchasing amoxiline online allopurinol order by phone order vistaril from australia without prescription sildenafila online ordering feldene lowest price online where to buy acnetane with echeck discount revatio mg tizanidina fda approved to buy without prescription how to purchase roaccutan why has dapoxetine been discontinued best place to buy isoniazid online erexin v prices cvs augmentin where can i buy it frumil non perscription countries usa buy mirapex without prescription evista to buy in the usa without a prescription nexium no prescription fedex ups buy amitriptyline without rx acivir pills mg buy pill rx health order aripiprazola products actonel online pharmacy uk crestor non perscription countries buy retin a 0,025 boots pharmacy where can i buy probalan mg is it illegal to order generic glucofage zanaflex fda approved to buy without prescription generic aloprim us best site get aristocort etabus medication what is prometrium what is bupropionum for vermox generic canada omnicef online pharmacies with out prescription can you get cozaar where to buy aceon online mexico american lopid lantus on line in the canada provera india buy suhagra online in the united states without a prescription purchasing minocycline online uk finpecia generic uk danazol online from india cheap digoxin uk coreg online usa buy diprosone uk buy frumil online with out prescription what is levitra plus tablets tofranil pills online in the canada purchase femara in us canada and nizagara raciper mg canada buy albenza low cheap price buying snovitra super power using paypal levitra professional discount no prescription prednisona from canada with no prescription purchase relafen pills purchase bupropion on line in the uk buy diamox with paypal where to buy viagra jelly online usa buy ivenox without prescription purchase promethazine online buy prilosec have no prescription requip to buy in the canada without a prescription viagra 500mg price lopid canadian online where to buy coversyl with amex paxil online order fastest amlodipin uk delivery long term side effects of otomax where to buy cialis online usa desyrel prices at costco over the counter glucophage anteovin discount voucher best place to buy clavamox in australia comprar silagra original buy atorlip 10 online canada no prescription where do i oratane in mexico what is salvent mg used to treat how to buy plavix online no prescription prilosec vagifem sold over counter himcocid cost in canada retino a cream uk next day delivery triamterenum coupons sale novo digoxin phenergan fast usa cost of voveran sr without insurance shallaki with no perscription purchase caprysin in us lamictal birth control online mexico duphalac women buy prednisolone lowest price zenegra order in the us best place to buy isoniazid without a prescription midamor without a prescription cheap zantac mg online keflex overnight delivery research grade moduretic arjuna mexico pharmacy confido dosage instructions caprysin to purchase without a prescription where to buy diprolene mg purchase combivent mg doxi 1 uk no prescription flomax noprescrition needed usa online pharmacy dyazide for sale micronase brand positioning zantac online with out prescription purchase yaz lowest price is toprol xl a prescription drug buy wigraine online canada ginseng canadian medications without prescription mail order generic ampicilina buy coreg singapore comprar acai portugal where to buy klipal codeine mg zantac for men in usa ampicilina next day delivery estrofem online canadian decadron from canada with no prescription canada and aricept where to buy cheap generic moduretic malegra dxt buy online us best online pharmacy generic tricor retin a gel 0,1 over the counter usa to buy reglan sarafem drug in germany pharmacy generic cafergot for sale on line bisoprololi fumaras buy uk arava fast uk cheap canadian dyazide no prescription zithromax canada pharmacy yasmin results forum cialis in delhi female viagra without prescription medication is generic reglan effective cheap genuine lexapro online depakine chrono legal in england usa buy reglan without prescription where to buy strattera online mexico where do i tretinoin 0,025 in uk doxycycline lowest price estrofem express canada viagra over the counter canada proventil order omnicef on line canada citalopram for sale australia midamor australia pharmacy albuterol buy online australia zithromax prescription coupon cost of mentat without insurance us pharmacies online that sell plendil pill rx health betnovate products what drug category is topamax where to purchase delta cortef order sertralina overnight arimidex no prescription fedex ups buy isotretin online mexico no prescription no prescription medrol dosepak sale aviane 28 prices usa very cheap duetact mevacor cheap us pharmacy buy omnicef online amazon oristal tablets side effects is there a shortage of mentax online no prescription uk for glucotrol renova from canada with no prescription where do i olanzapine in canada buy cymbalta boots lasix without prescription medication can i make zentel reviews on zyloprim where can i get elocon silagra online australia eldepryl australia price evista online without prescription colchicine without a prescription from australia maxalt without prescription pills wellbutrin sr with no perscription endep online in uk to buy zitromax in uk tricor brands india neurontin buy australia raloxifeno mexico pharmacy lithium on line no script what drug category is anafranil buy amoxiline mg online r-t-choppers best diamox prices levlen suppositories buy discount medazole of canada zyprexa suppositories buy generic avodart uk do i need a prescription for allegra where to buy curacne is it safe to order neurontin cardura supplier in uk purchase femara lowest price can order sildenafila canada actoplus met from usa pharmacy buy raciper online usa snovitra super power from usa pharmacy stromectol no prescription overnight delivery buy hyzaar mg online best place buy cialis super active pct carvedilolo results forum discount vardenafilum of canada where can i buy tofranil is it safe to order mentat innopran xl for dogs buy online pharmacy uk riperdal lisinopril phone orders brand name levothyroid online meclizine online from canada caprysin where can i buy fasigyn without prescrip buy celebrex with no script where to buy anastrozolo online canada tenormin online from uk pharmacy buy drugs clopidogrelum chloromycetin online from canada diclofenaco mail order generic aricept amlodipinbesilat doctors online prednisolona order online purchase feldene on line in usa generic retino a cream 0,025 usa pharmacy buy cialis sublingual mg online what does revia antara not generic order seroquel online no prescription with a echeck mometasona buy without is mail order doxi 1 safe best place to buy hydrodiuril in mexico order wellbutrin on line uk where to buy pilex mg buy tadalis sx tablets mexico gabapentine costco how to order lamisil online nitroglycerin cheap canada pharmacy pill rx health tindamax products generic zithromax switzerland where to purchase methotrexate clomid online forum buy over the counter lady era online skelaxin buy no prescription zetia generic mexico orlistar spain order orlistar from uk without prescription micronase medicine children orlistat drug in mexico pharmacy order medrol dosepak from india without prescription pill rx health order asacol products thyrox birth control online mexico pharmacy has best price actonel prandin buy online india buy dyazide online uk no prescription astelin online in usa lopid pharmacy prices list frusemide fda approved to buy without prescription buy meclizine tablets motilium cheap australia pharmacy where to buy promethazine with echeck is cabaser a prescription drug can you buy retino a cream 0,025 online purchase antara on line in uk maxaman buy online ireland cipro cost in canada cozaar over counter uk raloxifeno uk pharmacy buying albenda in manchester alfa flucon without a prescription from us roaccutan pharmacy mail order is there a shortage of tetracycline where to buy benadryl ointment lozol no prescription fedex ups c ratioph women buy levothyroxin with no subscription doksazosin lek buy without where to buy triamterenum mg zyrtec mg no prescription generic viagra 150 mg buy shuddha guggulu boots combivent medicine children canada and clozaril buy clavamox online without prescription long term side effects of pilex voltaren max dose best place to buy hyzaar in india best place to buy pravachol in usa prednisone discount ordering sertralina canada can you buy thyrox online levitra without a prescription from canada buy clavamox without a subscription arjuna india companies only duetact pills online in the canada obelit online anastrozolo pills online in the usa augmentin limited india serophene shelf life doxi 1 shopping amoxicilina italiano pill rx health order diclofenac gel products buy antara tablets australia metronidazol pharmacy mail order where can i buy nizagara tablets arjuna no prescription needed medazole tablets online buy accutane without prescription online acivir pills with no prescription curacne best online non prescription pharmacy sildenafil citrate tablets 100mg med cab valtrex to buy robaxin in uk paxil usa cvs prices safe to buy generic effexor xr from uk order zertalin from australia without prescription stromectol no prescription compare prices cefadroxil brands india cheap raloxifeno pills buy oxybutyninum mexican pharmacies get glucotrol xl toronto zyloprim tablets online probalan over the counter india skelaxin over the counter india inderal tablets online buy orlistato online no prescription uk buy estro in ireland tricor prescription coupon sumycin online in usa how to use tinidazolum retin a gel 0,1 generic india indian pharmacy nootropil aciphex drug canadian pharmacy retino a cream 0,05 online pharmacies with out prescription top 10 online zyban sites