Login Form


Bạn quên mật khẩu?

Videos Playlist

Please select a video:
1. T. Duoc Chan Ly Cuu Roi
2. Chua Jesus
3. Hoi Tiec
4. Chi Trong Jesus
5. Gần Bên Chúa

Need Him

 
Vnsalvation Forum
Welcome, Guest
Please Login or Register.    Lost Password?
Trồng Chanh Không Hạt (1 viewing) (1) Guest
Go to bottom Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Trồng Chanh Không Hạt
#2373
Lân (User)
Platinum Boarder
Posts: 1125
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Kỹ Thuật Trồng Rau Thơm Trong Gia Đình 1 Year, 9 Months ago Karma: 2  
1. Gieo hạt:
- Hạt Rau quế, tía tô, ngò gai, kinh giới, thì là: Cho đất sạch vào khay trồng (kích thước khay 35 x 50 x 15cm gieo 0.5-1g hạt) hoặc trong chậu có đường kính miệng tối thiểu 25cm, rãi đều hạt, phể lên trên hạt 1 lớp đất mỏng (0.5cm) tưới nước, giữ ẩm. 7-10 ngày sau hạt nãy mầm
- Hạt ngò rí ( Hạt mùi) (20 hạt gieo 1 khay) trước khi gieo cần cà cho bể hạt ra. Pha nước ấm (2 phần nước sôi pha với 3 phần nước lạnh) cho hạt vào ngâm 140-12 tiếng, vớt hạt ra rữa lại bằng nước lạnh, để ráo rồi đem gieo, 7-10 ngày sau khi gieo thì hạt nãy mầm.

Lưu Ý: Đậy trên bề mặt khay sau khi gieo, hạt đã nãy mầm thì dỡ tấm đậy ra. Kiểm tra độ ẩm đất trong thời gian gieo hạt. Tránh để đất quá khô hay quá ẩm hạt sẽ nãy mầm kém. Các loại hạt rau thơm có mùi thơm đặt trưng, do đó cần kiểm tra kỹ vì ễ bị kiến tha đi mất


2. Tưới nước và chăm sóc:
- Tưới nước mỗi ngày cho rau, sáng một lần và chiều một lần. Không tưới nước cho cây khi trời đang nắng nóng. Cây râu non phải dùng bình phun có tia mịn, tránh là dập là rau.
- Các loại như : húng quế, tía tô khi cây rau được 20-30 ngày sau khi gieo có thể bứng trồng thưa ra chậu khác (1-2 cây/ chậu) cây sẽ nhanh lớn, bấm ngọn để cây phân cành nhiều và thu hái lá được lâu hơn ( 6 tháng - 1 năm)

3. Phòng ngừa sau bệnh:
- Rau thơm thường bị các loại rêp mềm( húng cây, tía tô....) dùng BrighTin (pha 1cc với 1 lít nước) phun thất kỹ phần ngọn và mặt dưới lá. 3 ngày phun 1 lần . khi thấy hết rày thì ngưng không phun nữa
- Các loại sâu ăn lá : dùng Crymax (pha 1g/1lít nước) thấy hết sau thì ngưng không phun nữa.
- Ngưng phun các chế phẩm phòng trừ sau bệnh trước khi thu hái rau 7 ngày

4. Thu hoạch:
- Các loại rau thu hoạch 1 lần: ngò rí, thí là : 40-45 ngày sau khi gieo có thể thu hái
- Các loại rau thu hoạch nhiều lần: 30-35 ngày sau khi gieo hạt thu hái phần ngọn non. sau khi thu tiếp tục phun phân và bón phân ở gốc thì 10-15 ngày sau thu hái tiếp.
 
Report to moderator   Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
#2374
Lân (User)
Platinum Boarder
Posts: 1125
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
10 Loại Rau Nên Trồng 1 Year, 9 Months ago Karma: 2  
10 loại rau thơm, gia vị nên trồng trong gia đình
Đây là những loại rau thơm, gia vị dễ trồng, không cần nhiều đất, dễ chăm bón, vừa làm cây cảnh lại có tác dụng làm thực phẩm và có tác dụng chữa bệnh rất tốt.

1. Húng quế

Húng quế (basil) là loại rau thơm rất gần gũi với mọi người, có mùi thơm quyến rũ có thể dùng làm gia vị cho nhiều món ăn khác nhau, đặc biệt là súp, nước dùng, rán trứng, chế biến thịt, cá, các món đặc sản… Trồng bằng hạt vào đầu mùa xuân ở những nơi có nắng hoặc có thể gieo trong nhà kính sau đó đánh trồng vào đầu hè hoặc gieo hạt trực tiếp lên đất vườn vào cuối xuân.


2. Lá thơm chives

Đây là loại thảo có hoa màu đỏ tía và lá nhỏ, được người Pháp trồng nhiều, có mùi hành thơm, được người ta thái nhỏ và dùng làm gia vị hoặc trang trí đĩa rau trộn hay làm gia vị cho salát, Khoai tây nghiền v.v. Đây là loại cây trồng bằng hạt sâu khoảng 12 mm vào mùa xuân hay mùa thu thành từng luống, mỗi luống cách nhau 30 cm. Khi cây phát triển, có thể tỉa bớt tạo ra những hàng nhỏ, mỗi cụm cách nhau 25 cm.


3. Rau mùi

Rau mùi là loại rau thơm rất phổ biến và được nhiều người ưa chuộng, lá làm gia vị còn hạt nghiền nhỏ rắc lên các món ăn. Tóm lại, có thể ăn được từ gốc đến ngọn, rất có lợi cho sức khoẻ. Rau mùi được gieo bằng hạt vào đầu mùa xuân, sâu khoảng 6 mm, mỗi luống cách nhau 30 cm, khi cây lớn nếu dày có thể tỉa bớt.


4. Thì là lá to

Thì là lá to (Dill) có hạt và lá hình sắc nhọn, vị hơi đắng, có thể dùng ở dạng tươi hoặc khô để tạo mùi thơm cho các món cá, súp, thịt, trứng tráng hoặc khoai tây, rắc lên các món nộm để tạo thêm hương vị. Gieo bằng hạt vào đầu mùa xuân ở độ sâu khoảng 6 mm, mỗi luống cách nhau 25 cm.


5. Thì là lá nhỏ

Thì là lá nhỏ (Fennel) có đặc thù gốc to, bẹ lớn, lá hình kim và có mùi thơm rất đặc trưng, dùng để tạo mùi thơm cho các món cá, súp, thịt bê, rắc lên các món nộm hoặc salát để tạo thêm hương vị. Gieo bằng hạt thành từng nhóm, mỗi nhóm 3-4 hạt vào giữa mùa xuân, sâu khoảng 6 mm, mỗi luống cách nhau 40-50 cm.


6. Cây bạc hà

Bạc hà có rất nhiều tác dụng, có thể pha như chè để uống có tác dụng chữa cảm lạnh và làm gia vị cho các món ăn dạng lỏng, nước chấm, nước ép hoặc tẩm vào thịt cừu trước khi chế biến. Cây bạc hà có thể gieo trồng vào mùa xuân hoặc thu. Trồng mỗi cây con cách nhau 25-30 cm, rễ sâu khoảng 5 cm, dùng que để giữ cho cây ngay ngắn. Chú ý trước khi trồng nên gỡ bỏ túi ni lông bọc gốc cây giống ra.


7. Cây mùi tây

Mùi tây (Parsley) được dùng làm gia vị trong rất nhiều món ăn khác nhau như salát, súp, thịt hầm, trứng tráng, nước sốt. Có thể ăn sống trực tiếp với các món ăn như thịt, cá hoặc làm gỏi, trộn nộm… Mùi tây được gieo trồng bằng hạt vào giữa mùa xuân để dùng vào mùa hè, giữa thu hoặc cuối năm. Trước khi gieo nên ngâm hạt vào nước qua đêm, gieo thưa để cây có đủ khoảng trống phát triển.


8. Cây xô thơm

Cây xô thơm (Sage) hay còn gọi là cây ngải đắng không chỉ là rau thơm làm tăng gia vị cho thức ăn mà còn có tác dụng chữa bệnh rất tốt, thường được dùng ở dạng khô, làm gia vị cho các món ăn chế biến từ thịt gia súc, làm nước chấm, nước sốt, pho mát hoặc các món ăn hợp với loại rau này. Loại cây này được trồng bằng hạt vào đầu mùa xuân, sau khi cây lớn người ta có thể đánh ra trồng, mỗi cây cách nhau 30 cm để có đủ khoảng cách phát triển.


9. Cây ngải giấm

Ngải giấm (Tarragon) là loại gia vị, lá có mùi thơm như hành, dùng làm salát, súp, trứng tráng, các món pho mát mềm. Rất phù hợp làm gia vị cho thịt cừu, thịt hầm, cá sốt hoặc các món nộm rau. Đặc biệt dùng làm giấm thì tuyệt hảo vì nó có mùi vị đặc trưng, thơm ngon, quyến rũ, thậm chí để 2-3 tuần vẫn còn mùi thơm.


10. Cây húng tây

Cây húng tây (Thyme) là loại gia vị rất hợp để tẩm bóp thịt bò, thịt cừu, bê, dê trước khi chế biến. Ngoài ra có thể được dùng làm gia vị cho các món nộm, salát, các món cá và cũng có thể pha sắc uống như chè, rất có tác dụng cho sức khoẻ. Húng tây thường được gieo trồng bằng hạt vào giữa xuân, mỗi luống cách nhau 0,3 mét, khi cây cao 10 cm thì tỉa bớt hoặc đánh ra trồng, mỗi cây cách nhau khoảng 20 cm.
 
Report to moderator   Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
#2375
Lân (User)
Platinum Boarder
Posts: 1125
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Thần Dược Cho Cây Trồng 1 Year, 9 Months ago Karma: 2  
Chất điều hoà sinh trưởng

Thưa bà con theo các tài liệu mà tôi đã nghiên cứu và thực tế thử nghiệm trong thời gian qua tôi nhận thấy. Trong thực vật chất điều hoà sinh trưởng, có nhiều nhóm, nhóm kích thích gồm có: gibberellin, auxin, và cytokinlin…trong mỗi loại chất này còn chia làm nhiều thành phần chất nhỏ khác nhau nữa như cytokinlin có: zeatin, kinetin… nhóm ức chế sinh trưởng là: acid abscisic, ethylene… nhóm làm chậm sinh trưởng: retardant, ccc…

Từ khi phát hiện ra các chất nầy trong cơ thể thực vật các nhà khoa học đã nghiên cứu triết xuất và đưa vào sử dụng với nhiều mục đích khác nhau như: ghép cây, nuôi cấy mô tế bào thực vật, làm ra hoa trái mùa, ra nhiều hoa, hoa lâu tàn, điều khiển giới tính cho hoa, làm cho sai quả, quả lâu chín, mau chín hoặc giảm quả rụng, làm tăng năng xuất cây trồng...Nói chung là điều khiển cây trồng theo ý muốn, nhất là nghề trồng cây cảnh. Trong đó phải kể đến “thần dược” gibberellin. mời bà con cùng tìm hiểu về chất này trong bài viết sau

Gi- be- re- lin là gì:
Là một chất kích thích sinh trường thực vật mạnh nhất hiện nay. Nó cũng có diện tác dụng sinh lí rộng rãi nhất.
Gi- be- re- lin được nhà khoa học ku-ro-xa-oa (nhật bản tìm ra năm 1926 trong một loại nấm gây bệnh lúa von. Vào những năm 50 của thế kỷ này, người ta kinh ngạc khi biết rằng gi-be-re-lin có thể làm cho nhiều cây dài ngày ra hoa trong điều kiện cây ngắn ngày. từ đó tới nay, hang nghì phòng thí nghiệm trên thế giới. Đã lao vào nghiên cứu chất kích thích sinh trưởng này.
Giberelin tên goi chung của một nhóm khoảng 62 chất kích thích có chất hoá học tương tự nhau. Có ký hiệu từ gá đến ga 62, trong số đó chất có tác dụng mạnh nhất là ga3 ngườI ta đã thử ga3 với hang trăm loại cây trồng . kết quả rất lý thú: chúng ta có thể làm cho cây thuốc lá cao tới 6m cây xà lách leo lên giàn, Khoai tây vừa nhổ có thể mọc mầm ngay trái nho mất hạt…
Hiện nay, do một số nơi sử dụng bừa bãi nhiều hoá chất gây ngộ độc cho thực phẩm, người tiêu dung lo sợ không dám nghĩ tới các chất điều hoà sinh trưởng nữa, trong thực tế, rất nhiều nước tân tiến trên thế giới như: mỹ, pháp, nhật bản, nga, trung quốc…vẫn sử dụng các chất điều hoà sinh trưởng để không những tăng năng xuất mà còn tăng cảc chất lượng cho cây trồng.

Ở việt nam rất nhiều cơ sở nghiên cứu cũng đã thử nghiệm ga 3 trên nhiều loại cây: trường đại học nông nghiêp 1 sử dụng ga3 để phá ngủ khoai tây và có thể trồng chúng them một vụ nữa (vụ khoai tây xuân), viện sinh học nhiệt đới sử dụng ga 3 phun làm cho cà phê ra hoa đồng loạt, rất tiện cho việc thu hoạch, viện công nghệ sinh học thuộc trung tâm khoa học tự nhiên công nghệ quốc gia. chống úng cho mạ tăng năng xuất nhiều loại cây trồng khác. Bà con vùng trồng quấy rất lo cây trồng không nở hoa vào dịp tết. vì vậy họ đã dung ga 3 sử dụng cho quất ra hoa đúng vào dịp tết cây nào cũng chiũ quả vàng ươm

Những người trồng nho trên cả thế giới đều biết dung GA3 để xử lý; trước khi hoa nở 2 tuần, ta nhúng toàn bộ chum nho vào dung dịch GA3 nồng độ 100mg/lít và 10 ngày sau khi hoa nở ta lại xử lý như thế 1 lần nửa. Kết quả làm cho các quả nho chín điều, ngọt hơn và năng suất có thể tăng lên gấp đôi. Tất nhiên, cùng với việc xử lý GA3, ta phải bảo đảm tuới nước, bón phân đầy đủ và tạo tán thích hợp cho cây.
Hàng loạt Rau ăn lá rất nhạy cảm với GA3. Chúng có tăng năng suất tới 3-4 lần khi được xứ lý GA3. GA3 không gây độc đối với cây trồng.Vì vậy, nó an toàn cho các loại thức phẩm.
Trước đây, chúng ta phải mua GA3 từ Liên Xô và các nước Đông Âu, giá rất đắt.Gần đây, Trung Quốc có đưa sang 1 số loại GA3. Năm vừa qua, chúng tôi đã cho thử các loại GA3 trước đây, giá lại rẻ, rất thích hợp cho nông dan Việt Nam
Vì vậy, bà con ta nên quan tâm tới loại chất mầu nhiệm này.Nếu ai cần, xin lien hệ với Trung Tâm Sinh Học thực nghiệm, Trường Đại học Sư Phạm Hà Nội(Đt: 8347654)

SỬ DỤNG GIBERELIN
Ngày 16/7/1998, trong chuyên mục “Cách thức làm ăn”, tôi viết bài: Gi-be-re-lin là gì?”. Sau khi đăng bài , chúng tôi nhận được rất nhiều thư của bà con từ mọi miền đất nước gửi tới. Họ đã mua Gi-be-re-lin (GA3) về dung. Chúng tôi xin trích đăng bức thư của bác sĩ Vũ Văn Tần . Chủ nhiệm Uỷ ban Dân số- Kế hoạch hoa gia đình huyện Đạ Hoai (lâm Đồng), để bà con cùng kham khảo
“… anh Hùng kính mến, thuốc GA3 anh gửi cho tôi, tôi xin viết thư này để báo lại cho anh biết. Bước đầu thuốc có tác dụng tốt với cây cà phê. Bởi vì tôi cho phun thuốc vá bon phân mặc dù cà phê đã ra hoa đợt trước rồi. Sau khi phun 7-10 ngày lại tiếp tục nở ra hoa đợt trước và đồng loạt vào 1-2 ngày . Tây Nguyên nắng nóng nhưng cà phê vẫn xanh

Điều đặc biệt là tôi cho thử nghiệm với cây điều. Anh Hùng ơi, năm 1999, vụ điều thất thu trên toàn bộ như: Bình Thuận , Lâm Đồng, Đồng Nai, Bình Dương, Bình Phước, Tây Ninh. Song, do tôi phun thuốc mà điều nên kết trái rất tốt, hạt mẩy, đẹp mã, nặng ký. Mà anh có biết giá điều năm nay cao kinh khủng, lúc thì 14.000-15.000 đồng /kg, mà rẻ thì 12.000 đồng 1/kg. Cho nên tôi có thu nhập .Nếu đìêu mà đạt trái như năm nay (khoảng 1.000 –1.500 kg/ ha)thì trồng điều là kinh tế nhất (bởi vì điều không tưới nước, bón phân nhiều ).Vì vậy, trừ phi chi phí thì điều còn giá trị hơn cây cà phê và các loại cây ăn trái.Mặt khác, có lẽ do tác dụng của thuốc mà một điều có thể ra 2 hạt. Đây là 1 vấn đề chưa bao giờ có ở vườn điều
Tôi đang thử nghiệm thuốc với cây sầu riêng. Bởi vì rầu siêng ra hoa và quả rất sai nhưng cứ lúc gần thu hoạch thì hầu như là rụng hết. Do đó, tôi đang cố gắng giử lấy trái sầu riêng. Nếu thành công thì 1 cây sầu riêng có thề cho từ 3 tạ đến hàng tấn trái”
Qua thư của bác sĩ Vũ Văn Tần, bà con ở các vùng có thể trồng cà phê, điều và cây ăn trái của mình. Hy vọng các kết quả này sẽ góp phần giúp bà con ta làm ăn đạt hiệu quả cao hơn nguồn từ tài liệu “Trao Đổi Với Nông Dân Cách Làm Ăn” của:
GSTS Nguyễn Lân Hùng
 
Report to moderator   Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
#2376
Lân (User)
Platinum Boarder
Posts: 1125
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Trồng Chanh Không Hạt 1 Year, 9 Months ago Karma: 2  
Đó là mô hình của ông Nguyễn Văn Chiến ở ấp Phước Thạnh, xã Đông Phước, huyện Châu Thành, tỉnh Hậu Giang. Ông là người khởi xướng trồng thử nghiệm đầu tiên ở tỉnh Hậu Giang. Ban đầu ông trồng trên đất vườn có bờ liếp cao, chanh nẩy chồi phát triển xanh tốt. Do có kiến thức sẵn ông đã tự nhân giống, đến nay ông đã nhân rộng và sở hữu vườn chanh không hạt hơn 10.000 gốc, trong đó khoảng 7.000 gốc chanh đang cho trái với diện tích 1,5 ha. Ông cho biết: năm 2003, thu hoạch lứa trái đầu tiên thu về 120 triệu đồng. Năm 2004, sản lượng lại tăng lên 20 tấn đem về nguồn thu gần 170 triệu đồng. Đến nay, diện tích và sản lượng tăng lên nhiều lần.

Cây chanh không hạt trồng trong vòng 20 tháng là cho trái. Đặc biệt, giống chanh này cho trái quanh năm, từ năm thứ ba, đến năm thứ tư cây bắt đầu sai trái, trung bình mỗi cây trên 1.000 trái, khoảng 70-100 kg/cây/năm. Chanh không hạt trái to, 6-7 quả/kg, vỏ mỏng màu xanh sáng, nhiều nước và vị chua có mùi thơm. Mỗi công đất vườn có thể trồng được trên dưới 1.000 cây chanh, chỉ sau 2 năm chanh không hạt bắt đầu cho trái với sản lượng khoảng 30 kg/cây, mỗi ha sẽ cho năng suất trung bình khoảng 33 tấn/năm.
Trồng chanh không hạt có thể thu hoạch trên 10 năm chanh mới bị lão hóa. Hiện nay, vườn chanh của ông được hai siêu thị ở Cần Thơ bao tiêu sản phẩm nên đầu ra ổn định. Cứ cách 1 ngày ông thu hoạch một lần trên 400 kg. Ngoài ra, ông còn đứng ra làm đầu mối thu mua các nhà vườn khác trong huyện trồng chanh không hạt lên đến từ 1,2-1,5 tấn/ngày. Trồng chanh không hạt đem lại mức thu nhập hàng năm cho gia đình ông từ 500 đến 700 triệu đồng.
Ưu điểm lớn nhất của cây chanh không hạt là sức kháng bệnh của cây rất mạnh, nhất là không thấy bị nhiễm bệnh vàng lá gân xanh như các loại cây có múi khác. Trồng chanh không hạt cũng không cần đầu tư chi phí quá cao, quá trình chăm sóc cũng không khó, khoảng cách trồng cây tốt nhất từ 3-3,5m/cây, mỗi ngày tưới hai cữ nước, và khoảng 20 ngày bón 20kg phân NPK + DAP/công chanh.

Báo NNVN ra ngày 11/8/2009 có bài “Trồng chanh không hạt thu 500-700 triệu đồng/năm” của hộ ông Nguyễn Văn Chiến, ở ấp Phước Thạnh, xã Đông Phước, huyện Châu Thành – Hậu Giang đã được nhiều độc giả quan tâm. Trao đổi với chúng tôi, ông Chiến trình bày thêm về kỹ thuật cũng như kinh nghiệm trồng và chăm sóc chanh không hạt:
Đặc điểm chanh không hạt lá lớn, gai nhỏ, tược dài, cho trái chùm năng suất cao. Trồng thích hợp với khoảng cách từ 3,5-4m/cây. Trồng khoảng 10-20 ngày bón phân urê pha loãng tưới dưới gốc. Từ 30 ngày thì dùng NPK rải gốc và tưới nước thường xuyên đến khi đọt non ra khoảng 1-2cm thì xịt thêm thuốc trừ sâu rầy. Theo chu kỳ đọt mà áp dụng phân thuốc cho hợp lý. Sửa cho cây tròn tán để khi gió lớn cây không bị gãy nhánh. Phòng ngừa rệp sáp dưới rễ, nên chọn thuốc đặc trị rệp sáp và tuyến trùng rễ. Cho cây đứng thẳng, cặm cây và cột cứng không cho gió lung lay làm cho bộ rễ bị đứt.

Phòng ngừa bệnh vàng lá thối rễ trên cây có múi: Nguyên nhân do những tác nhân như nấm Phytophthora, tuyến trùng rễ, điều kiện ngập úng làm thối rễ do nấm Fusarium Solani tồn tại rất nhiều trong đất tấn công và gây hại nặng trên các vườn cây có múi. Giải pháp trước mắt: Quản lý nước tốt, tránh ngập úng, nước tù trong ao, làm sạch cỏ gần gốc cây, cung cấp đất phù sa cho cây, rải vôi xung quanh gốc. Sử dụng nhiều phân hữu cơ kết hợp nấm đối kháng Trichoderma. Giống chanh không hạt trồng khoảng 20 tháng là cho trái, và cây cho trái quanh năm. Tính từ ngày ra bông đến khi thu hoạch khoảng 5 tháng nên cần có biện pháp xử lý phân, thuốc theo chu kỳ mà áp dụng cho ra trái vào thời điểm giá thị trường cao.
 
Report to moderator   Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
#2377
Lân (User)
Platinum Boarder
Posts: 1125
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Kỹ Thuật Trồng Chanh Không Hạt 1 Year, 9 Months ago Karma: 2  
Kỹ thuật trồng chanh giấy không hạt - ít gai
I. Giới thiệu:
Chanh là giống cây ăn trái quan trọng, được trồng nhiều nơi trên thế giới nhờ thích nghi rộng với nhiều vùng sinh thái. Chanh được sử dụng rất phổ biến như ăn tươi, làm nước giải khát, cung cấp cho ta nhiều vitamin C, ngoài ra chanh còn làm hương liệu trong chế biến thực phẩm và hàng tiêu dùng.

Chanh giấy không hạt – ít gai là giống chanh được Công ty GINO nhập vào Việt Nam trong thời gian gần đây, rất được bà con nông dân ưa chuộng, do dễ trồng, cho năng suất cao.

Chanh giấy không hạt – ít gai có thân và trái gần giống chanh giấy truyền thống của Việt Nam, khi cành ở giai đoạn thành thục thì các gai bị thoái hoá, cây cho trái sai quả, một chùm cho 7 – 8 quả. Năng suất rất cao từ 150 – 200kg trái/cây/năm, trái to, tròn, cơm màu trắng xanh, không hạt, vỏ mỏng, nhiều nước, chua, thơn ...

II. Kỹ thuật trồng:
1/ Giống: nên chọn cây chiếc nhánh hay giâm cành, không sân và sạch bệnh.
2/ Mật độ:
- Cây cách cây 3m, hàng cách hàng 4m.
- Kích thước hốc trồng 0,6 x 0,6 x 0,6m.
- Nếu vùng đất thấp phải có đê bao khép kín, có hệ thống thủy lợi tưới tiêu hoàn chỉnh, đắp mô cao 0,5 – 0,6m, rộng 0,8 – 1m.
- Nếu vùng đất cao mặt đất bằng phẳng đắp mô cao 0,3 – 0,8m, rộng 0,8 – 1m, mặt đất nghiên <5% không vun mô.

3/ Đất trồng: trộn thêm vôi bột 1 kg + phân hữu cơ hoai mục 10 – 15 kg + 10 – 15 kg tro trấu hoai (hoặc bả dừa, bả đậu) + Super lân 1kg.

4/ Cách trồng: đào một hốc nhỏ giữa mô, rọc đáy túi đựng bầu, đặt cây con vào hốc, rọc đường xuôi từ trên xuống đáy bầu, tháo bao đựng bầu ra, lấp đất giữ chặt bầu cây, cấm cọc giữ cây cố định.

III. Kỹ thuật chăm sóc:
1/ Hạn chế ánh sáng: trong thời gian đầu ta có thể trồng xen cây họ đậu vào trong vườn để hạn chế giông gió, đổ ngã và che bớt ánh sáng.
2/ Giữ ẩm: Đậy tủ gốc cho cây vào mùa khô, nhầm hạn chế chi phí tưới nước, trong vườn nên để cỏ cao 20 – 40cm để hạn chế nắng nóng vào mùa khô và chống xói mòn hay tăng cường thoát nước trong đất vào mùa mưa.
3/ Tưới nước: cung cấp nước cho cây điều độ, muốn cây ra hoa, ngưng tưới cho khô gốc 20 – 30 ngày, sau đó tưới lại cây sẽ ra hoa.
4/ Tỉa cành tạo tán: hạn chế cành vượt, loại bỏ những cành già cỗi sâu bệnh, giúp cây thông tháng, có dáng đẹp, tăng khả năng quang hợp và cây phát triển cân đối đủ sức mang trái.
5/Bồi đất cho cây: vào thời kỳ bón thúc cho cây nên cho thêm đất mới vào tán cây dầy 2 – 3cm cùng kết hợp việc bán phân hữu cơ hoai hay phân hóa học.
6/ Bón phân:
- Phân hữu cơ hoai: 10- 15 kg/năm.
- Phân hóa học:
+ Cây mới trồng đến 1 năm tuổi bón: 0,5kg Urê + 1kg Super lân + 0,2kg KCl, chia ra 4 –5 lần bón/năm.
+ Cây thời kỳ kinh doanh sử dụng phân: 0,5 - 2kg Urê + 1,5 4kg Super lân + 0,3kg KCl, chia ra các lần bón như sau:
Sau khi thu hoạch trái bón: 2/3 phân Lân và toàn bộ phân hữu cơ
Chuẩn bị xiếc nước bón 1/3 phân lân + 1/4 phân Urê + 1/3 KCl.
Các giai đoạn nuôi trái bón 1/4 phân urê.
IV. Phòng trừ sâu bệnh:
1/ Sâu vẽ bùa: gây hại thường xuyên cho cây có múi vào giai đoạn ra lá non, dùng thuốc có tính nội hấp như: Sevin 80WP, Padan 95SP, Cymbush, Lannate ...
2/ Rầy chổng cánh: là đối tượng trung gian truyền bệnh vàng lá Greening, sử dụng thuốc Applaud MIPC 25%, BTN, Admire 50ND, Bassan 50ND, Trebon 10ND ...
3/ Rầy mềm: chích hút nhựa trên chồi non hay mặt dưới lá non sử dụng thuốc: Bassan 50ND, Supracide 40EC, Polytrin 40EC, Trebon 10ND ...
4/ Nhện đỏ: ấu trùng và thành trùng đều gây hại sử dụng thuốc: Confidor, Kelthane, Danitol...
5/ Bệnh loét, ghẻ: bệnh gây hại nặng vào mùa mưa, sử dụng thuốc gốc đồng để phòng trị như: Copper Zin, Copper B, Zineb 80 BHN, Kasuran, Bordeux...
6/ Bệnh thối gốc - chảy nhựa: bệnh gây hại nhiều ở thân rể, sử dụng thuốc để phòng trị như: Captan 75 BHN, aliett 80 BHN, Copper Zine ...
7/ Bệnh vàng lá gân xanh: ở đồng bằng sông Cửu Long chưa phát hiện bệnh này, tuy nhiên vấn đề diệt trừ rầy chổng cánh tác nhân lan truyền bệnh vàng lá gân xanh là rất quan trọng.
Châu Đăng Sơn
 
Report to moderator   Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
Go to top Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop

Who's Online

Chúng ta có 31 khách trực tuyến
 

© 2014 Viet Nam Salvation
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.

what is tetracycline antibiotic nizoral online shampoo buy discount nolvadex cheap viagra no rx cialis professional to purchase without a prescription lloyds pharmacy diamox albendazole for humans for sale what is the maximum dose for cymbalta prescription motrin 800 mg dosage betamethasone valerate ointment usp buy carbozyne tablets online pharmacies order amantadine online phenamax mg buy pharmacy mexico mobic aciclovir 5mg tablets cabgolin generic usa antabuse for dogs buy zanaflex without where can i purchase gasex actoplus met medication where to buy retin-a micro gel what is brand cialis tablets cheap cialis generic buy abilify maintena pi generic plavix abilify pharmacies erythromycin now what is differin gel 0.3 paxil 40 mg color alli tablets sale tesco clomid uk generic singulair online buy acivir pills us pharmacy prescription price increase erythromycin indocin pharmacy coupons combivent results forum buy cialis cheap prices fast delivery estrace cream generic available valtrex prescriptions where can i purchase glucophage is promethazine available over the counter buy albendazole online cheap xeloda coupons ttc letrozole femara cleocin capsules acne discount bystolic mg discount atorlip-5 otc seroquel 100mg effects celebrex 50mg tablets viagra super active 100mg tablet buy hytrin patch propecia on the phone order avodart mg price 100 mg aspirin daily acquistare erythromycin in italia viagra prices fincar maximum dosage buy over the counter skelaxin online buy amaryl in australia vermox buy usa is generic viagra legal in uk drug market order lisinopril v+v+iiaagra cheapest price prilosec otc discount plavix cards order no rx diflucan online bupropion pills look like tretinoin gel 0.025 buy is lamisil over the counter in canada promethazine codeine syrup online prescription indian alliance to the indians cheap 30 brand abilify mg how to by requip online wellbutrin sr tablets for purchase nimotop cheap donde puedo comprar levitra super active canadian actos safe nizagara site much does cialis cost us over the counter cip ro low cost overnight aldactone acai without a prescription lopid express canada ashwagandha best price lisinopril from sandoz where can i buy sildenafil citrate exelon generic online what is maxalt rpd can buy purim online is generic maxalt available in usa free erection pill samples buy cleocin in ireland norvasc online no prescription order free viagra sample online proscar overnight delivery kwikmed europe lasix online shipping indocin canada overnight delivery buy cytotec in uk comprar strattera online best place buy depakote generic atacand switzerland reviews on voltaren emulgel what types of zoloft are there order allie shipping cost of oxytrol without insurance buying mobic for dogs buy baclofen uk bromocriptine for high prolactin accutane no prescription needed generic voveran sr now generic adalat side effects combivent online in usa buy viagra usa 2013 get cephalexin toronto zocor for men sale in uk what does a femara pill look like buy prednisolone 5mg tablets propecia max dose cheap viagra pills pfizer what is the difference between synthroid and levothyroxine sodium fluoxetine uk buy how can i get propecia prescription revatio free shipping buy generic aricept with bonus what is gabapentin used for is zyprexa better than seroquel levothroid generic available apcalis sx without script best site get lasuna canada pharmacy for viagra azithromycin how long until i can drink alcohol fluconazole for thrush breastfeeding fast serophene deleviery buy ranitidine online usa order aldactone uk vital erexin spray kamagra mg order lanoxin 10 mg propranolol canada sale paroxetine recommended dosage how much will wellbutrin sr cost strattera medicine without insurance watch antiviral online putlocker can i order xenical no prescription in the usa buy amitriptyline without a prescription yagara canada how long to take prednisone for bronchitis atacand tablets purchase on line allegra allergy 45 tablets 180 mg 24 hour cost of lariam without insurance is mail order evecare safe is it safe to order triamterene post cycle therapy products gnc reliable no prescription online pharmacy over counter glyset depakote er 500mg tablets avodart online sales generic ventolin cost 100mg tramadol and alcohol propecia to buy in australia ingredient in the prescription drug zithromax no prescription indinavir rhinathiol expectorant carbocisteine doxycycline over counter drug where to buy viagra in singapore how can i get my amaryllis to rebloom bentyl medication uses what is the normal dosage for skelaxin retino-a cream 0,05 refills augmentin uk boots mircette generic name glucotrol xl by mail order order cialis no rx canadian pharmacy buy mevacor in singapore generic cialis professional india zyvox cost walmart the alli diet plan book amazon alli weight lost coupon cheap voltaren free delivery benicar sales 2009 generic buying viagra online safely prograf for purchase sale zofran buy generic clomid australia do i need a prescription for cialis super active posologia ciprofloxacino 500 where can i buy trimethoprim treatment cystitis pravachol prices usa order no prescription accutane online motilium canada companies only what does risperdal do for schizophrenia order topamax overnight buy alli weight loss fda colchicine next day shipping generic name for calan alligator meat toronto buy prescription where can i purchase l-tryptophan where can i get cleocin pills buy gasex ozpills buy inderal with e check prednisolone eye drops for sale natural remedies for increasing metabolism buy hyzaar mg buy l-tryptophan online cheap haldol women buy discount code for brand advair diskus how many prednisone 5 mg tablets can you only get sarafem on prescription free coupon for motrin buy malegra dxt no prescription lariam online coupon code best place buy cialis sublingual effects rosuvastatin 40 mg brahmi recommended dosage zyvox wanted online review generic roxithromycin uk paypal renagel tablets australia sevelamer hydrochloride suppliers of zaditor in us what is clomiphene tablets used for generic phexin buy alli uk boots loss drug how to import mobic billig ashwagandha online kaufen viagra online with a prescription buy viagra soft online no prescription united states methotrexate dose calculator for ectopic pregnancy robaxin for dogs uses zithromax oral suspension dosage for children acquistare zetia in italia cheap propecia australia deltasone on line in the usa generic prozac vs brand name prozac non prescription renagel pharmacy what does confido side effects of venlor xr 37.5 cialis review from sears revia brands india where can i get bentyl pills what is the correct dosage of valtrex what is the best drugstore makeup remover fluconazole over the counter buy tablets generic viagra kamagra online cheap where to buy amaryl without a prescription low price motrin uk haldol without rx mail order ditropan how to get antibiotics online uk m and s insurance jobs birmingham how can i get abilify thuoc medrol v 16mg lowest priced finast hydrea online in usa advair diskus on line differin brands india arthrotec 50 side effects antiflu des dosis buy viagra 100mg generic gell viagra online depakote shortage buy levitra professional 10 amaryl 4/1000 is it is itlegal to order drugs from india discount pharmacy card buy liposafe online with no prescription where can i get some avodart can you buy clomid in mexico what is the generic version of xalatan acai berry online store rizatriptan dosage migraine mail order generic shallaki haldol price india prednisolone direct pharmacy ordering low dose topamax prednisone drugs forum buy genuine acivir pills uk comprar lozol original en madrid adalat mg tablet luvox prices at costco where to buy mexitil without a prescription canadian alliance terminals calgary warehousing what is cialis pill i pill desyrel website what is anacin tablets canada generic nexium no prescription nootropil women buy long term side effects of bupron sr mail order generic betapace what std is metronidazole 500mg used for buy mobic tablets 7.5 mg tetracycline over counter canada side effects of suhagra tablets cheap valtrex buy online levitra plus from europe where can i get dilantin cialis soft online pharmacy shipped to canada canadian lotrisone tablet cialis economico online what is flagyl metronidazole how much does nexium cost in australia what kind of medication is keflex nexium 40 mg vs prilosec otc can you buy antibiotics over the counter in spain 2011 prevacid pharmacy online what is trileptal used for common side effects of proscar dostinex mais barato buy isoptin without a script buy canada no prescription for levitra professional do i need a prescription for xenical what does furosemide treat non prescription brand cialis tamoxifen side effects ocular is it safe to order brand cialis does amnesteem work as well as accutane cheapest zanaflex to buy toradol medication for migraine piroxicam capsules ingredients diakof suppositories buy list of tesco stores selling finpecia floxin for sale buy flovent online no prescription discount amantadine hyzaar forte 100 12.5 worldwide pharmacy altace diarex online coupon code glucotrol xl rx premarin cream shelf life genuine aceon best price quibron-t overnight pharmacy reglan generic form isotretinoin claravis reviews sales diovan hct can you order advair diskus brand name fluticasone suppliers of imuran in us non prescription medicine for diarrhea buying prescription meds india ginseng drug class western drug motilium generic wellbutrin xl recall 2012 buy colospa perth australia sky pharmacy.uk safe amaryl buy buy augmentin online no prescription name order viagra super active pill buy female cialis mexican pharmacies best place to buy arimidex in australia order cholestoplex us pharmacy 6 mercaptopurine and alcohol imitrex 25 mg tablet generic propecia online within canada buy cheap nolvadex online orlistat sandoz pas cher clonidine pills and patch cheap gyne-lotrimin sale uk singulair medication children advair diskus mail order india mail order medicine from canada aceon without a script fedex cod what are the side effects of stopping arimidex pyridium tablet sale cafergot pill shortage cipro birth control online canada sumycin online store propecia generico italiano what does amitriptyline hcl look like can you buy nolvadex in canada phone in order for starlix liv tyler visa syno vital hyaluronic acid reviews where to buy diflucan over the counter what is the correct dosage of ampicillin buy calan online no prescription united states nizoral 2 shampoo over the counter list vipps online pharmacies how to discontinue use of citalopram generic from dramamine best liquid foundation for oily skin drugstore is there a generic version of nexium crestor 40 mg price abilify cost per pill where can i purchase an alligator what is fluoxetine 20 mg side effects is it safe to order erexor vasotec limited india wellbutrin buspar forum ou acheter fucidine canadian pharmacy prazosin citalopram hydrobromide tablets side effects buy proscar sales buy lisinopril suprax cefixime wiki best place to buy colchicine in australia prednisone for cats used common side effects of altace promethazine drug store online seroquel generic available how to get strattera drug cheap generic flomax acquistare acivir pills in italia generic for celexa 20 mg quiero comprar aceon farmacias andorra venden viagra provera generic side effects low cost overnight crestor where to get dramamine patches what is triamcinolone acetonide cream usp 0.1 medication to reduce stress and anxiety buy ranitidine 150 mg uk buy naprosyn paypal antivert uk brand name where can i buy zebeta online without a prescription depo medrol 40 mg ndc number costa allegra cruise indian ocean generic name calan order seroflo 120 mg generic pills for retin-a 0,025 alli medication interactions clonidine dosage opiate withdrawal is levothyroxine available over the counter doxycycline 40 mg pharmacy buying desyrel using paypal cheap robaxin 500mg to buy blopress in uk difference between viagra sildenafil citrate acheter pas cher cialis jelly buy ceftin online no prescription united states list of tesco stores selling amoxil erythromycin tablets purchase on line lisinopril hctz side effects ed ketoconazole hair loss kamagra australia sydney get micardis las vegas cialis sublingual overnight shipping cheap lanoxin tablets online online tofranil india order viagra online canadian no prescription amitriptyline dosage for anxiety himcocid legal in england prilosec mail order india beat way to order diflucan purchasing tadacip online buy hydrochlorothiazide online amazon prednisolone steroids online max menon prescription solutions mail order fax dramamine tablets from buy has anyone ever purchased clomid online what does benicar 20 mg look like safe erexin no prescription venlor india over the counter drugs similar to triamterene best generic metformin sites himplasia over the couter buy generic lincocin online online duetact overnight delivery over the counter singulair alternatives all types hydrea pills canada prescription buy effexor xr best online viagra canada discount lexapro otc can you buy levitra super active in ireland online pill store generic free herbal viagra uk is it safe to order menosan differin cheap australia pharmacy cheap amitriptyline 50mg online buy depakote capsules xenical orlistat canada what is the half life of paxil 20 mg non prescription prinivil pharmacy viagra jelly spain best generic ed meds artane women buy prescription lexapro dosage is viagra legal to take abroad pyridium pas cher italie wellbutrin sold over counter one drug store online sominex without prescription canada dostinex generic buy buy suhagra online from australia extendaquin tablets uses what is the medicine carafate where to order metformin 500 mg ortho tri-cyclen on line revia phone orders provera pharmacy order shatavari tablets price how to get rid of canadian pharmacy spam long term side effects of carbozyne royal college of surgeons in ireland school of pharmacy tamoxifen barato buy sinemet canada cephalexin keflex alcohol cialis daily dose generic northern ireland pharmacy society buy mentat buy acai paypal abana for sale uk voltaren pharmacies nonsteroidal cytoxan australia price lithium ion laptop battery shelf life aricept spc emc cheap cipro 750 mg lortab dosage erowid is generic endep available in usa cheapest atorlip-5 side effects of elavil in dogs pacific care pharmacy prednisone tablets 5 mg dogs Purchase abilify 500 mg how often to take colchicine benicar hct 20 mg 12.5mg mexican pharmacy no prescription trimox luvox in usa long time side effects aceon erection packs 2 drugs prescription diclofenac sodium gel over counter indocin online overnight buy reminyl inhaler canada can we trust alavert online australia buy online usa Purchase viagra 500mg uk discount code for capoten appearance and markings of levothroid 125 mcg tablets to buy colospa alphagan in usa buy betapace 200 pharmacy direct propecia levaquin drugs information comprar premarin online sumycin cost without insurance med cab mevacor how to buy acai berry in australia para que se usa el benicar long term use of arimidex side effects discount flovent inhaler what are the side effects of sertraline hcl 50 mg what is renagel medication blue lotus pills generic mobic india valtrex dosage for children online pharmacy atrovent serevent lawsuit canada discount canadian pharmacy diovan orlistat capsules 120mg reeshape side effects relafen legal in england pyar ka dard hai 30th january 2013 desi tashan why is there a shortage of tegretol intrathecal baclofen trial best online pharmacy generic rumalaya beconase aqueous nasal spray ingredients order tadalis sx online uk tenormin mite 50 cialis cost canadian over the counter combivent where to buy cheap generic oxytrol tadalafil tadarise sunrise cialis 5 mg lilly preis buy metoclopramide astrailia what is ralista for roxithromycin online forum zyvox pharmacy prednisone dosage for cats with ibd best price for real lithium erythromycin estolate discontinued brand nizoral buy viagra plus generic can i get pregnant on premarin coumadin without prescription can we trust ampicillin online what is korean red ginseng tea cheap albendazole sale pharmacy generic canadian viagra chewable prozac and weight loss side effects buy cheap fertomid using pay pal atorlip-20 online coupon code order fluoxetine in provera 10 mg 2 times a day dulcolax dose order non generic bupropion differin pills order clonidine tablets are all active birth control pills the same buy cabana pills top 10 brands of rosuvastatin in india discount code for cephalexin cilas company france keftab pills drugstore can you buy tenormin online prescription best pharmacy to order bystolic generic lithium in usa over the counter orlistat in south africa acheter tenormin pas cher buy fucidin 5 where to get cardizem ventolin usa adidas torsion allegra x for sale safe online pharmacies fioricet toradol sold over counter lasuna delivery london what are the side effects of children motrin brahmi best price low thyroxine t4 levels buy diflucan cream viarga purchase cialis daily use free sample anti arthritis diet shatavari for sale typical bupropion dosage buy yasmin birth control uk ordering aciclovir india how much does cialis daily use cost canadian clomid on line in the uk how much is differin without insurance buy dipyridamole 40 metformin online meds best price for real pyridium does cozaar make you gain weight where to purchase glucotrol xl erection packs 3 cheapest rate buy nitroglycerin 100 online pharmacy acai atorlip-20 perth australia fertomid suppositories buy norvasc in italia how to purchase kamagra online losec dosage babies reflux can i get high on ginseng donde comprar phenergan aciclovir spain over counter safe place order kamagra chewable how to by paroxetine online olanzapine online store buy flonase uk costco pharmacy oxytrol price canadianpharmacy24h lipitor in the uk tetracycline women buy rocaltrol 0.25 diclofenaco cinfa prilosec on line proscar drugs for sale what does imitrex atrovent lawsuit canada brand celebrex online with no rx cheap elocon cream himcocid pharmacy valtrex without prescription pills estou usando differin benadryl without insurance best pharmacy to order trazodone tadacip online store what does azithromycin 250 mg tablets treat nifedipine capsules side effects ambrose alli university college of medicine doxycycline price increase reason average cost of alligator canadian drugs generic cialis hoodia drug schedule where to noroxin zyloprim no precription does zantac cause weight gain altace generic reviews buy generic valtrex tablets tretinoin 0,025 italiano adalat drug in usa pharmacy periactin online cheap ortho tri cyclen reviews 2011 how much is cephalexin for dogs fluconazole buy abilify without prescription canada how long does levitra last for celebrex australia pletal generic for augmentin generic price is there a generic drug for viagra lov cost hydrea do you need rx provera chloromycetin without a prescription xenical generic reviews how much is a vicodin prescription without insurance doxycycline for dogs cost cialis united states online outlet forzest sale prescription viagra 50 mg price cvs comprar doxazosin online what are clomiphene citrate tablets for roxithromycin tablets what for cheap medications from canada what is the drug sinemet used for oral terbinafine alcohol prednisone online coupon code injectable methotrexate shortage order doxycycline 100mg doxycycline shortage lyme kamagra gold visa atacand 8 mg tabletta ranbaxy generic lipitor recall lot numbers donde comprar avapro desyrel online in usa buy revia mexican pharmacies xeloda mist canada buy renagel 80 mg online is lamictal a generic drug buy online levitra generic alli diet medication coupons where to buy abilify online antipsychotic fda canada equivalent periactin low cost online pharmacy nitroglycerin cheap generic viagra secure tabs exelon pas cher cleocin gel pills i took 4 pills for chlamydia lithium not generic buy blood pressure pills online what medication is like abilify where to buy hyzaar drugs online generic anacin uk paypal cheap floxin no prescription van you buy levitra super active in ireland canadian over the counter drugs similar to nizagara unisom from canada best drugstore powder for dry skin haldol decanoate 100 mg buy flomax mg what is reglan used for in dogs prevacid mail order pharmacy buy drugs lisinopril zyrtec vs claritin for kids where can i order alli skin after accutane zoloft breastfeeding american academy of pediatrics voveran dose can buy zestoretic online where can i buy mifepristone what is the difference between viagra and viagra professional cvs pharmacy cipro emsam uk next day delivery where can i buy cheap accutane wellbutrin over the couter feldene where to get can you get viagra plus myambutol shop net get a prescription for viagra online coming off cipralex antidepressant get discount plavix where to get advair diskus pct sildenafil tablets 100 mg perfopil-100 avandamet coupons ginseng energy now pills review metformin combination pill over the counter medicine to gain weight harga salep lamisil buy brand paxil vasodilan online ordering metoclopramide tablets buy vitamin shoppe locations massachusetts methotrexate order canada buy std antibiotics online female fertility drugs online kamagra oral jelly generic4all ampicillin to buy buy amoxil antibiotic generic discount micardis telmisartan inhalers from mexico discount canadian pharmacy benadryl sinemet medicines.ie zofran online overnight shipping low cost overnight prednisolone order metformin from usa without prescription suppliers of glycomet in us what is the best drugstore pressed powder indocin tablets from buy lansoprazole side effects tiredness generic cialis 20mg review buy cheap antabuse from per pill pricelist world;s best online pharmacy forzest online overnight shipping where can i buy clomid in the us best place to buy cialis without a prescription alli weight loss program pills motrin drugs online purchases free or low cost bystolic colchicine without prescription renagel dosage too high over the counter v-gel cheap tinidazole free delivery most reliable place to buy moduretic online generic for flomax medication where to buy viagra without prescription where extendaquin torsemide coupons morning after pill effectiveness over time can you order zerit where can i get rocaltrol pills lantus with out rx levaquin price at walmart comprar viagra en miami lamictal generic for nitroglycerin generic brand purchase aciclovir 3 200mg flomax online in canada cialis professional sale canadian cheap online pharmacy uk prednisone where to buy elimite cream over the counter ranitidine 100mg cheep estrace pills drugstore where can i buy kamagra gold pulmicort nebuliser voltaren tablets for purchase buy bystolic uk average cost of cymbalta buy 10 testosterone cream online cialis sublingual sale pharmacy prescription buy advair diskus 100-50 buy finast quick buy cialis india c diff treatment flagyl dosage cymbalta without script aricept over counter uk generic meclizine 25 mg z pack during pregnancy safe reviews on cialis daily buy accutane online reviews birth reglan online usa no prescription alavert prices usa celebrex for dogs buy what does allegra d 10 hour look like can you buy live fireflies cost of generic effexor xr er best place buy live rock online buy prinivil with paypal bupropion and sertraline combination treatment there generic avandamet coumadin therapy icd 9 code phenergan over the counter australia best price v-gel asda pharmacy hatfield lariam where can i buy it how to take citalopram mg elavil comprar harga hytrin 1 mg finast online ordering seroflo 100 50 diltiazem for men in usa how long to take baclofen cost of ciprodex drops legitimate pharmacy online canada price increase protonix como se usa el aciclovir en crema norvasc prospect pret buy wellbutrin sr paypal order exelon online in usa buy elavil capsules medicines baclofen oral relaxant cymbalta coupons for refills cheap pulmicort free delivery is it safe to order zovirax wellbutrin xl online pharmacy generic acyclovir walmart online cabgolin purchase cheap suhagra pills water pills triamterene azithromycin dosage for chlamydia 500mg pro7 1001 nacht yasmin paroxetine side effects sweating eddie stobart 12 days of christmas can you purchase alli canada buy diflucan fluconazole low cost celexa common side effects of amoxicillin paroxetine without prescription miami best place buy mirapex pct depo provera consumer medicine information generic bentyl uk paypal keppra without prescription canada acquisto methotrexate sicuro online genuine rogaine 5 best price order pletal medication by mail testosterone therapy side effects celebrex pills arthritis is generic tenormin effective online levitra professional purchase do i need a prescription for diovan safe biaxin buy hydrochlorothiazide buy australia viagra plus 50mg tablets buy provera online overnight isotretinoin buy uk which uk site to buy sinequan finax online australia what is lasix horse racing can order benemid canada erythromycin acne topical side effects what is the advantage of casodex over eulexin order generic clomid online ipharmacy software therapeutic dose of zoloft for anxiety commander roaccutane 40 mg cheap exelon india buy albendazole tablets uk to buy tinidazole in uk alli medication coupons albenza lawsuit settlements plavix canada cost revatio medication interactions cheap coreg buy online where to buy anafranil where to get astelin hyzaar discount voucher acquistare pyridium in italia buy carafate overseas stopping thyroid medication side effects walmart pharmacy tulsa memorial vpxl lawsuit canada where do i buy zyloprim lozol medicine online tadalafil megalis 20 vytorin mexico ventolin online in us healthy pulse rate 50 year old man premarin tablets on line to buy prevacid online buy 5mg cialis is generic cialis soft effective keftab online in us revatio online store amitriptyline dosage for neuropathic pain propecia india forum lotensin store canada post shoppers drug mart hours mississauga vasodilan sublingual dosage dose adjustment of digoxin in renal failure diamox altitude sickness pills efectos clorfenamina embarazo indian pharmacy serevent can you get lioresal over the counter carafate and other medications ampicillin compatibility dextrose prescription drug zoloft jennifer t alli reading order canadian how to get zyprexa in australia viagra jelly 20mg tab bupropion xl generic vs wellbutrin buy generic prograf canadian controlled drugs and substances act valtrex dosage for shingles order dulcolax cheap kroger pharmacy lagrange rd louisville ky does fucidin cream treat cold sores buy prograf from india nimotop drugstore.com what does the alli pill do bactrim antibiotic uses us online pharmacy no prescription ayurslim alfumet afungil or dofil dutasteride vs finasteride prostate cancer levitra effects how long abilify over the counter usa can you buy altace further drugs over counter norvasc pharmacy mexico atacand zoloft dosages highest generic tadapox us what is the dosage for doxycycline for dogs where to buy ginseng in toronto strattera 40 mg dose lipitor zocor equivalent dose is there a generic for cymbalta blue sky pharmacy melbourne florida buy over the counter lozol online cozaar 20mg tab viagra alternatives over the counter australia mg meclizine overnight shipping cheap doxycycline tablets for acne tadalis sx order in the us aspirin cost effectiveness cipro payppal can you take furosemide daily tetracycline trusted online drug stores in canada phenergan mg price viagra for sale online uroxatral double dose mestinon order in the us arimidex over counter uk nymphomax tablets 150 mg no prescription erection packs 3 how can i get my baby to take ranitidine alavert online uk best prices generic cialis buy biaxin online pharmacies buy duphalac greece tramadol hydrochloride buy kamagra oral jelly in ireland buy actos canadian propranolol discounts codes dilantin iv best site for vytorin lopressor echeck phenergan for sale why has zithromax been discontinued online topamax overnight delivery fast atorlip-5 deleviery buy artane greece rumalaya generic 2013 drugs cardizem comprar buy cardura no prescription femara medication for breast cancer deltasone max dose how to order retino-a cream 0,025 online mifeprex buy online uk exelon purchase buy cheap tadalafil online crestor best price canada can you take suprax daily discount code for avodart blood pressure medication triamterene side effects is there an over the counter version of valtrex requip where to get online duetact purchase generic uk paypal stromectol what does robaxin can men take hydroxycut max nootropil to buy in england vente de effexor xr au quebec generic himcolin in usa online elavil purchase buy benadryl hong kong amitriptyline tablets bp 25 mg actos dosage and administration asthma medication ventolin combivent supplier in uk ashwagandha dose thyroid where do i strattera in india how to take ranitidine 150 mg the chepest tenormin indocin pharmacy prices efectos sertralina 50 mg sale cialis jelly discount 300mg buy allopurinol mg lowest price atarax health canada micardis buy genuine valtrex uk xanax bars side effects tesco pharmacy diclofenac prices looking buy hong kong order entocort buy sinemet without rx ford s max acheter pas cher viagra soft effexor xr canada companies only premarin from usa where to get accutane in cialis viagra or how long does levitra last generic hyaluronic acid in usa jia yi jian buy buy online baclofen generic cheap omnicef india coreg without a prescription omnicef prices usa simplotan cmi moduretic purchase in canada no prescription mbna virgin atlantic american express login cheapest amantadine to buy dostinex lowest price online generic for strattera tegretol prolonged release tablets side effects zofran wanted online review indocin shelf life watch 1 man 1 jar actual video prandin maximum dosage neurontin pain medication fosamax with paypal payment unisom medicine procardia dose for tocolysis should take accutane second time cleocin gel on line what is flonase supposed to do phexin usa sale cheap voveran sr pills zaditor coupons online risperdal side effects long term use prescription for propecia online the chepest topamax what is robaxin medication used for order erection packs 1 prescription where to buy arjuna lopressor order on web ordering low dose cialis jelly buy fertomid mg fast nitroglycerin deleviery what is the drug bystolic used for paxil coupons fertomid 40 mg dose trimox cheap uk missed propecia dose azulfidine uk online generic benzac us canada drugs pharmacy to buy accutane seroflo how to buy clomid uk companies only acheter tadapox pas cher where can i buy tablets trimethoprim 200mg phenergan online forum cod fedex side effect of paroxetine 20 mg best valtrex prices generic lincocin us benzac now co uk half price silagra ciprofloxacino normon 500 need to buy fertility pills alphagan maximum dosage generic for zyprexa acheter benzac is prevacid 30 mg over the counter where can i buy zyban in canada best online pharmacy without a prescription lawsuits against singulair buy phexin hong kong azeri dietalari diovan 320 mg tablet picture what is the basic pharmacological mechanism of action for glyburide atorvastatin dosage 80 mg valtrex cheap online ditropan ud 10 mg kairos is glucotrol xl available over the counter buy lamisil oral buy cheap feldene using pay pal lithium no script 1st drugstore-online tinidazole over the counter australia buy floxin boots cialis for daily use free trial generic diclofenac gel overnight pharmacy buy deltasone sarafem canadian pharmacy canada drugs zyloprim with prescription buyers of finpecia canada ic lisinopril-hctz 20-12.5 what are the side effects of the medicine zocor yasmin low dose birth control cozaar cheap price protonix tablet sale ranitidine comprare stromectol 100 review mail order amaryl cheap shallaki no prescription med cab azulfidine levitra plus.com clonidine ordering online pharmacy lisinopril drug combinations procardia canadian medications without prescription buy serpina online no prescription us buy trazodone online australia no prescription clindamycin nhs what is aciclovir tablets 200mg xanax xanax cheap pharmacy online brand viagra shipping overseas buy toprol xl for daily use non prescription norvasc pharmacy micronase on line purchase baclofen pharmacies proscar drugstore com diamox us online buy glucophage online buy buy albenza mg online how to order online cheap robaxin prescription acheter voltaren where to buy viagra cheap in uk zopiclone online no prescription uk order pariet tablets resources for rumalaya repubblica di cipro wikipedia wellbutrin sr uk pharmacy billigaste viagra pfizer billig apcalis sx online kaufen best place buy zovirax pct risperdal overseas antivert legal us buy cheap online generic amoxil pills like viagra in stores best generic pilex review generic lamictal odt actos delivery uk health canada ciplox tegretol india keppra where to get fastest wellbutrin sr uk delivery pharmacy mexico xeloda cleocin gel brand positioning ventolin suppositories buy proventil in the uk now fast robaxin delivery can you buy cialis professional in ireland 25mg cheap buy alligator clips melbourne buspar tablets for children metformin dose infertility proxy bypass xhamster; eurax phone orders best site to buy viagra clomid and nolvadex for gyno boots chemist viagra sales lasix medication for humans where can i buy nolvadex forum high blood pressure pills lisinopril tesco pharmacy opening times kingston park evista without insurance pharmacy online course caverta tablets for purchase lipitor usage statistics fast delivery onlinhe cymbalta cvs pharmacy amsterdam nyc buy epivir-hbv cheap revatio pill shortage cialis sublingual tablets us online aspirin no prescription compare prices malegra dxt no prescription canada where to buy ashwagandha plant l-tryptophan tablets online dapoxetine looking for tamoxifen dosage instructions cialis 5 mg online apotheke non prescription xanax canada alesse online legally femara medicine meridia skyrim location generic depakote cost brand amoxil italiano rx doctor means levaquin dose renal failure rosuvastatin uk next day delivery cheap genuine zyprexa online alli pills online in the uk can you use lexapro to get high meaning of viagra in italian cheapest evista to buy cialis canada paypal compare prices zyrtec where to buy cleocin ointment clarithromycin 500 mg er tablets is there a vytorin generic brand isoptin for sale synthroid side effects nausea differin price comparison carafate for dogs dosage lithium prices per pound exelon generic drug what is sominex sleeping tablets order generic viagra soft amitriptyline 100mg cheap what does chewable singulair look like cialis reviews forum impotence is zoloft generic effective brand levitra in canada buy rosuvastatin next day mirapex rx order vasodilan canada can you buy accutane online pharmacy female viagra 20 mg fastest flagyl er uk delivery are there any generic erectile dysfunction drugs over the counter drugs similar to avodart motilium tablets 10mg what is it for ciprofloxacin ear drops uk where pamelor buy online mirapex generic uk version of viagra plus cheap micardis 40 mg cephalexin 500mg for dogs ear infection allegra coupons 2013 how to use rhinocort turbuhaler how to buy hydrea buying vasotec using paypal buy accutane no prescription needed online online pharmacy consulting generic healthy manicotti recipes can order elavil canada pyridium medication cost buy septilin paypal buy live chickens london where is bora bora holidays french polynesia buy tofranil mexican pharmacies online pharmacy canada most trusted no script buy flonase online amazon buy viagra pills in the canada buying real viagra in the uk can your buy cialis jelly in ireland buy periactin hong kong without voveran next day delivery my mentax coupons lady era order on web lithium medicine interactions is zyprexa generic in canada brand advair diskus generic equivalent purchase amantadine online best place to buy suhagra in uk strattera canadian source canadian pharmacy prevacid online elocon purchase dramamine order online pcos no ovulation after clomid without a script buy mg diamox zanaflex purchase half price ophthacare kytril 100mg buy fastest diabecon uk delivery provera refill pack can you buy advair diskus in ireland mupirocin ointment 2 uses generic uk paypal zyloprim is valtrex generic available starlix over counter uk tenormin mail order india the fong bros speed shop secure automatic pill dispenser buy depakote online 007 legal buy viagra sublingual online canada keppra cost comparison buy tadalis sx online amazon when do i need viagra kamagra ships from india elimite cream over the counter walgreens where risperdal med cab levitra professional suhagra order online us pharmacy online bupropion periactin discount code dulcolax delivery sustiva mg tablet buy discount viagra mail order viagra china how to get cialis soft in australia clomiphene men side effects purchase generic shatavari emsam western australia is generic retin-a 0,025 effective steroids prednisolone asthma cialis ed bph what does strattera look like cheap accutane 20mg coupon buy amoxil online india walgreens 4 dollar generic drug list propranolol ships from india research grade alli bactrim generic suspension usa buy propecia without prescription prescription clomid patient reviews on celebrex short term prednisone side effects what infections does doxycycline cure como comprar bentyl voltaren purchase online pariet 20mg used for cardizem buy online ireland is it illegal to order generic vpxl aldactone tablets side effects flagyl er legal in england buy flagyl without a subscription cytotec dosage for early abortion order lasix 12.5 mg acai over the couter cost comparison buy propranolol rayh healthcare pvt ltd mumbai cheap alesse online pharmacy purple bony acai hat for sale how long for chlamydia symptoms to show in men viagra online pay with paypal gabapentin highest dose buy risperdal pills zofran ordering no prescription percocet drug action tretinoin 0,025 shoppers drug mart zanaflex tablets for purchase amitriptyline 10mg side effects weight gain over the counter canada order allegra cialis comprar 5mg buy seroquel online from usa zestril 5mg tablets what is the correct dosage of lithium jelly viagra wiki where purchase zenegra allopurinol alcohol buy viagra super active 100mg online acheter alli en ligne en suisse what is zantac used for in kids plavix online pharmacy uk real ephedra diet pills pariet generico italiano how long does it take for biaxin to work generic atacand brand yagara for sale super active overnight delivery soft cheapest cialis professional cipla ltd vikhroli para q sirve la crema elocom metoclopramide brand name in canada cheap kamagra usa reviews on acai berry pills what is neurontin used for chronic pain buy online sinequan generic is there a generic drug for benicar hct what company developed viagra where to buy clozaril drugs online generic anacin us lotrisone lawsuit settlements can you buy cialis over the counter new pacific order alliance cybernations good drugstore foundation for pale skin buy deltasone online india beta blockers online pharmacy levitra high quality iv pain meds purchase pilex cheap standard cipro dose for uti buy amitriptyline overseas bentyl 20mg tablets indocin discounts codes how long does it take for prednisone to help asthma can you buy lady era online side effects of stopping venlor doxycycline for dogs diarrhea us pharmacy low cost buy advair diskus online ordering low dose venlor how does the man vs. food guy stay healthy doxazosin where to get order accutane cod overnight delivery viagra side effects mayo clinic cytotec drug in canada pharmacy what is bupropion made of amitriptyline to buy online uk what is metronidazole 400mg buspar 10mg tab best place buy torsemide pct celebrex australia price hydrochlorothiazide legal in england what allergies does zyrtec treat celebrex 100 mg para que sirve sale finast allopurinol contraindicated acute gout taking clomid without a period first generic propecia for sale on line 18 volt lithium ion cordless drill reviews micardis generic form cheap buy generic stromectol metformin 500 mg rxlist how much does cipro cost without insurance buying digoxin for dogs fast ranitidine delivery to buy probalan in uk grifulvin v tablets online buy wellbutrin online no prescription most reliable place to buy cialis online jelly viagra sildenafil citrate tablets vega 100 side effects can you buy dostinex buying chloramphenicol using paypal over the counter medicine that acts as zoloft buy no prescription albendazole online low aciphex erosive drugs viagra overnight fedex order chloromycetin online what is vantin mg used to treat buy atorlip with vigrande kullananlar?n yorumlar? ou acheter du cialis en toute securite brand cialis trial package zovirax shortage 2012 how to buy pet antibiotics online what drug category is liv 52 purchase celebrex cheap lady era in italia can you buy viagra plus in ireland pharmacy cheapest tinidazole from china women viagra effects propecia india online can you get atarax over counter what is capoten synthroid dose sizes buy propranolol tablets australia costco generic claritin d lopressor 40 mg pharmacy iron forge hard on pills donde puedo comprar seroflo aldactone dose bodybuilding mestinon medicine online parlodel not generic over the counter rhinocort nasal spray ordering albendazole overnight delivery ampicillin 100mg cheap augmentin duo forte australia where to buy birth control pills in canada ethionamide tablets price buy hydroxyzine hcl acheter pas cher evecare order ralista extendaquin online pharmacy uk Purchase levitra 10mg uk sertraline dosage uk alesse asian brand where to buy zantac in canada safely orlistat cheap uk pharmacy differin online bestellen generic any good buy viagra buy avodart us cost of accutane canada overnight pharmacy order alesse generic safe purchase ampicillin cheap diovan free delivery lozol online uk depakote pills pictures phenergan medicine australia clorfenamina compuesta tabletas isotretinoin acne org risperdal usa where to buy actos with visa generic prometrium in usa blue pill with watson 503 on one side aldactone tablets online tesco pharmacy summer placement login cytotec for sale in quiapo korean ginseng shopping alphagan without online buy lantus without a prescription generic propecia online amex where can i purchase snovitra super power stromectol medicine children can i get high on celebrex metoclopramide for daily use canada buy acivir pills us drugs pharmacy online order pyridium online with visa voveran medicine india buy acivir pills free pharmacy vasotec generic usa geriforte delivery uk prograf doctors online aldactone for acne in men what does ginseng look like in the fall robaxin drug in uk pharmacy pariet pills drugstore acai berry living xs my lozol coupons viagra soft discount medications signs ovulation after taking clomid celexa rx number cost of diflucan at walmart inderal 10mg alcohol buy amoxil amoxicillin 500mg cheap aciphex no prescription online lipitor online no prescription cheap price can you buy viagra over the counter approved customer satisfaction cheap amaryllis pot bulb buy acai with e check revatio refill pack cheap calan prescription needed overnight alphagan from canada ordering buspar online grifulvin v cheap price diltiazem cream bnf buy viagra cheap usa best site to buy xenical medications from canadian no prescription can you buy bentyl over the counter in germany compazine 10 mg iv costco pharmacy v-gel price adderall uk 2013 is canadian pharmacy online safe chlamydia symptoms in women pictures is mail order carafate safe levothyroxine nhs direct proventil hfa dose counter trileptal purchase in canada no prescription betapace generic drug usa buy trazodone without prescription can you buy benzac in ireland generic name sinequan aldactone cheapest rate donde puedo comprar finast top drugstore concealers qsymia sales trileptal 600 mg tablet coumadin generico italiano rogaine 2 for men in usa endep tablet sale where to buy amlodipine online valacyclovir hcl 500 side effects mg twice daily what is carafate sucralfate used for generic antivert usa pharmacy what is colospa tablets viagra sublingual medication online alphagan tablets side effects where to buy propecia can you get albuterol over the counter what is diarex made of brand name methotrexate online topamax forum 2011 best site to buy zyrtec is cardizem available over the counter nike air max 1 leopard pack for sale je vend du viagra is there a drug comparative to nymphomax canadian pharmacy mentax where can i buy cordarone buy doxycycline bulk finpecia from cipla review what is vpxl mg used to treat cialis sublingual pills sweat is propecia safe 2011 kamagra now company longer